Дизелови моторни помпи • 3,610.00лв.

 • 3,984.00лв. 3,090.00лв.

 • 4,224.00лв.

 • 12,276.00лв.

 • 13,195.00лв.

 • 16,236.00лв.

 • 15,972.00лв.

 • 17,595.00лв.

 • 17,820.00лв.

 • 18,114.00лв.

 • 17,595.00лв.

 • 24,000.00лв.
Тази категория ви дава достъп до оптимален асортимент от дизелови помпи за вода. В раздела са представени най-продуктивните разработки на водещи производители, сред които: Gardelina, KENTSEL CQGZ, Lombardini и др. Мотопомпите ни са оборудвани с висококачествени двигатели на марките HONDA и KAMA, доказали отдавна своята продуктивност и дълъг работен живот.

Приложение и особености

Мотопомпата с дизелов двигател е подходящо решение за множество приложения. Дизеловият мотор е по-дълготраен и по-икономичен от бензиновия. Поради тази причина помпите на дизел са по-подходящи за продължителна употреба, например за монтаж в кладенци, където да осигурят водата за битови или селскостопански нужди.

Дизелови мотори се инсталират в мощни мотопомпи, предназначени за индустриални приложения като строителство и канализация. Могат да останат в режим на готовност до 6 месеца или да се стартират ежедневно, без да е необходимо да се сменя горивото.

Моторните дизелови помпи обаче имат и някои недостатъци. Те са взискателни към температурата – за някои е невъзможно да стартират при температура под -10 ° C и обикновено работната им температура е от + 5 ° до + 30 ° C. По време на работа произвеждат силен задимен и токсичен отработен газ, което ги прави нежелани за използване в близост до жилища.

Различните помпени агрегати на дизел са с различно устройство и принцип на работа спрямо типа на задачите, които решават. Най-често използвани са помпите за изпомпване на чиста вода. За тази относително лесна задача са подходящи агрегати с двутактов двигател с малък капацитет.

На двигателя е монтиран филтър с фини мрежи, тъй като дори малки твърди частици биха могли да повредят двигателя. Поради ниските изисквания към двигателя, мотопомпите са мобилни - могат лесно да бъдат преинсталирани на друго място.

Помпените устройства, предназначени за работа със слабо замърсени и чисти води (високонапорни и пожарни) в болшинството случаи имат маркировка „H”. В същото време пожарните помпи могат да се използват за битови нужди, например за подкачване на вода на високи етажи - до 60 м, или на големи разстояния, ако участъкът е далеч от кладенеца. Важно е да се знае, че помпите с високо налягане са доста тежки (тегло около 100 кг) и имат ограничена подвижност.

За изпомпване на силно замърсени води и гъсти течности (кал) се използват мотопомпи с маркировка „Т”, в зависимост от производителя. Изработени са от изключително здрави материали и обикновено имат двигател тип мембрана. Производителността на помпите за кал може да бъде до 2000 l / min. Тъй като тези агрегати са най-мощните, те са и най-тежките - до 150 кг. Могат да се използват за изпомпване на септична яма, източване на блатист водоем и т.н.

Когато се определя какъв обхват от задачи дадена дизелова помпа за вода трябва да реши, и се избират характеристиките, е добре да се обърне внимание на разходите. Цената на агрегата до голяма степен зависи от посочените по-горе функционални свойства. Колкото по-мощна и ефективна е моторната помпа, толкова по-скъпа е.

Видът на горивото също има значение - дизеловите устройства са по-скъпи от бензиновите, но по-ниската цена на горивото компенсира разхода за покупка в периода на експлоатация. Не бива да забравяме и за влиянието на марката върху стойността на продукта, но пък марковата стока е обикновено по-качествена.

Виж още