Бензинови моторни помпи за противопожарни нужди


Отличен асортимент от бензинови помпи за вода ви предлага тази категория на EuroAgro. Колекцията ни включва едни от най-добрите помпени агрегати на престижната марка Gardelina. Оборудвани са с високопроизводителни двигатели на утвърдени световно известни производители като HONDA, KAMA, BRIGGS & STRATTON, на които можете смело да се доверите.

Приложение и особености

Въпреки всичките си предимства, животът извън града не е никак лесен. Особено ако става въпрос за земеделско / животновъдно стопанство, изникват неотложни задачи, чието решаване изисква сериозни усилия и не малко пари. От огромна помощ е съвременното техническо оборудване, един важен елемент на който е мотопомпата.

С какво би могла да бъде полезна моторната бензинова помпа за вода? Истината е, че от такова техническо съоръжение има огромна полза и то не само в агро сектора, но и в частни имоти – къщи и вили. С помощта на моторната помпа можете за много кратко време да отводните даден участък при наводнение - обикновено мазета и стопански постройки.

Помпите са незаменим помощник при изпомпване на септични ями (професионалните модели за отпадни води), но също често се използват за поливане и дори при гасене на пожари. Като цяло експлоатацията на такъв агрегат е целогодишна, а наличието му позволява да се реагира навреме в екстремни ситуации, без да се ангажират голям брой хора. Инвестицията е изцяло оправдана, защото помпеният агрегат помага за свиване на разходите.

Устройство и принцип на работа

Нека започнем с уговорката, че мотопомпата би могла да бъде не само бензинова, но и дизелова, както и да използва газ за своята работа. Но все пак, най-популярни са вариантите с 4-тактов бензинов двигател, поради няколко техни предимства. Те са с висока производителност, справят се добре с големи водни обеми, по-евтини са от дизеловите аналози и не изискват допълнително оборудване – газова бутилка.

Независимо от вида на горивото, общият принцип на конструкцията се запазва. Обикновено се касае за помпа с двигател с вътрешно горене, внедрена в подсилена рамка. След стартиране на двигателя помпата започва да работи, изпомпвайки съответната течност. Бензиновите мотопомпи са разделени на 4 групи:

  • За чиста вода
  • За слабо замърсена
  • За силно замърсена
  • Високонапорни мотопомпи

Освен качеството на изпомпваната течност, изборът на бензинова помпа за мръсна вода трябва да се направи, като се вземат предвид някои важни параметри, например: производителност, височина на водния подем (напор) и всмукателна височина. Помпите на Gardelina, които ви предлагаме, са напълно способни да покрият тези параметри.

Първият параметър – производителност, показва колко литра течност в минута може да изпомпа дадено съоръжение. Той се влияе от номиналната мощност на двигателя и диаметъра на свързаните маркучи.

За битови нужди перфектната опция е модел с капацитет 200-250 л / мин. За източване на наводнени участъци или изпомпване на водата от басейн, най-добре е да се избере агрегат в диапазона от 500-1000 л / мин. За професионална употреба или, например, за изпомпване на резервоари и водоеми, е уместно да се вземе модел с производителност поне 1300 л / мин.

За да постигнете максимална производителност по време на работа, уверете се, че дължината на ръкавите е минималната възможна. За да го постигнете, е достатъчно да поставите помпата възможно най-близо до водоема.

Напорът / височината на подема е също важна характеристика, показваща на каква максимална височина агрегатът е способен да подава водата. За ежедневни нужни 25м са напълно достатъчни, но за противопожарни мотопомпи е необходимо този параметър да надвишава 70м.

Освен височината, този параметър показва и хоризонталното разстояние, на което може да се подаде струята. Тук има една проста пропорция – 1м подем на 10м разстояние, за да бъде помпата подходяща за поливане. Всмукателната височина е показател, индикиращ на каква дълбочина помпата може да изпомпва течности. Обикновено капацитетът е 7-8м, което е напълно достатъчно за широк спектър от задачи.

Другият показател – диаметърът на смукателните и нагнетателните отвори е също решаващ за избора на подходящия помпен агрегат. За обикновените битови инсталации диаметри на оборудването в диапазона от 25-50 мм са напълно подходящи. Строителните типове имат по-широки отвори - 80-100 мм.

В широкия сегмент от висококачествени помпи за вода, бензинови, изборът е лесен с решаването на теоретичен проблем, пред който е изправен собственикът на частен или стопански имот. Той трябва да реши за какво му е нужно оборудването - за поливане, пълнене и изпомпване на водоем от 9 м3. Освен това може да се наложи да изпомпвате водите от наводнено мазе. За да отговори на тези условия, помпен агрегат с капацитет 600 л / мин или версия 1600 л / мин е добър вариант.

Виж още