Борба с вредители


Подкатегории:Категория Борба с вредители съдържа множество ефективни и преди всичко напълно безопасни средства за защита на селскостопанската продукция на полето, в складове и други помещения. Представени са едни от най-новите разработки, които залагат предимно на хуманни методи за противодействие на вредните биологични видове. Прогонващи (репелентни) химични средства и уреди са основна част от асортимента на EuroAgro.

В какво се състоят мерките за защита?

Продуктите за борба с вредители са разработени срещу два конкретни вида животни – птици и гризачи. Именно те нанасят най-големи поражения в селскостопанските райони, хранейки се с корените и плодовете на полезните култури. На практика те си съперничат с човека по отношение консумацията на плодовете на неговия труд.

Земеделските стопани обаче влагат не само труд, но и огромен финансов ресурс за да добият богата и качествена реколта. Те в никакъв случай не могат да си позволят да оставят дивите животни, гризачите и птиците да унищожат тонове продукция, за която често има предварително договорени пазари.

Противодействието включва прилагане на адекватни мерки, които да унищожат или в най-добрия случай да прогонят цялата популация на вредния животински вид, непозволявайки му да се върне отново в защитения периметър. В това отношение висока ефективност показват ултразвуковите устройства. Такива са разработени срещу плъхове и мишки, къртици, сляпо куче и дори кучета и котки.

Все по-рядко се налага използването на токсични химични средства (отрови) за борба с гризачите, поради факта, че на пазара вече съществуват напълно безопасни методи, каквито са капаните. Най-новите разработки при капаните използват електрическа енергия, за да унищожат безотказно големи и малки гризачи с различен брой токови удари. Нещо повече, капанът използва интелигентни електронни вериги, за да регистрира присъствие на гризач във вътрешността на кутията.

Капаните и отблъскващите устройства с ултразвук са удачна алтернатива на отровите, чието използване на полето, както и в складовите помещения за зърно е немислимо, поради риск от пренасянето им до съхраняваната продукция.По същия начин действат и натуралните органични препарати с ароматни масла. Тяхната миризма прогонва вредителя и го държи на разстояние през целия период на действие.

Птиците са друг вредител, с който ние ще ви помогнем да се справите успешно, и отново с изцяло хуманни методи. Средствата за прогонване на птици от засадените площи включват: птицегони, плашила, репеленти, шипове и газови оръдия. Всяка група има различно приложение.

Така например, ултразвуковите устройства и шиповете са подходящи за защита на сгради и постройки, непозволявайки на пернатите да кацат по покриви, первази, тераси и други архитектурни елементи на сградата. Птиците цапат с изпражненията си участъците, в които пребивават и гнездят, а освен това са преносители на паразити и болести. Прогонването им е наложително.

За големи земеделски стопанства – ниви и лозя, удачно решение са плашилата и оръдията. Оръдието обаче е метод, приложим единствено в отдалечени райони, където детонацията му (гърмежите) няма да нарушава спокойствието на живеещите в близост хора. Неудачно е използването му и в близост до животновъдни стопанства, където се отглеждат крави, кози, овце, коне и домашни птици.

Плашилата са идеалният способ за опазване на реколтата в лозя и овощни градини. Съвременните плашещи приспособления са изработени под формата на животни, които са естествен враг на нежеланите пернати – орел, ястреб, бухал, лисица и др. Лазерните ни устройства с марка Votton, са друго екологично чисто, безшумно и ефективно решение, което залага на светлина, за да прогони птичите ята от земеделските площи.

Виж още