Грижа за копитата на овце и козиОвцефермите и козефермите са задължени да осигурят здравословна и комфортна среда на своите животни. Това включва също редовна и ефективна грижа за копитата на овцете и козите, предвид факта, че именно те са най-уязвими на травми и инфекции. Всяко по-тежко заболяване на копитния рог ще изпрати животното преждевременно в кланицата, затова силно препоръчваме да се възползвате от богатата ни гама качествени продукти.

Кои са специализираните средства?

Адекватната грижа за копитата на овцете и козите обхваща много широк диапазон от мерки. Като започнем от вида на подовите настилки в оборите, та стигнем до аерозолните препарати за превенция и лечение на заболявания. Копитото е рогово образование, което, точно както ноктите на хората и някои бозайници е в непрекъснат растеж.

Живеейки на свобода, животните обхождат твърди терени, благодарение на което копитният рог претърпява естествена абразия (изтъркване). В обора обаче и по меките пасища, този процес е невъзможно да се случи по естествен начин. Ако животинските копита не се подрязват периодично, те израстват свободно напред, докато петата пада твърде ниско. Именно така възникват повечето заболявания, водещи до окуцяване.

Копитото подлежи на редовни проверки и изследване, независимост за колко голямо стопанство и каква численост става въпрос. Всяко животно следва да се проверява веднъж месечно и при нужда, копитата му да се обрежат или изпилят. За целта се използват специални инструменти, които задължително се дезинфектират между отделните операции, за да се избегне разнасяне на зарази.

Когато обрязването на козите и овчите копита се прави редовно, растежът е минимален, така че изпиляването е напълно достатъчна грижа, за да се отнеме излишната рогова тъкан. В случай че се налага рязане обаче, манипулацията трябва да се изпълни много внимателно. Копитото се реже дълбоко, до достигане на розовата част на роговото вещество.

Дезинфекцията е също много важен етап от правилната грижа за копитата на овцете и козите. Обгазвайки оборски тор и други замърсени трасета, крайниците на животните са изложени на риск от сериозни инфекции. Ваните за копита, предназначени за измиване и дезинфекция, спестяват време и усилия, а също и излишен стрес, какъвто животното неизбежно изпитва при индивидуално направено почистване.

В каталога ни ще намерите също изключително добри препарати за поддържане на копитния рог в добро състояние. Болшинството продукти са разработени под формата на готови за употреба (дозирани в точната концентрация) аерозолни спрейове. Препаратите базирани на цинков оксид помагат за възстановяване на инфектирани и травмирани участъци, образувайки защитен слой върху поразената повърхност.

Спрейовете за дезинфекция на ветеринарните инструменти са задължителни, ако дадено стопанство иска да осигури най-добрата грижа за своите питомци. Тяхната ефективност в унищожаването на голяма част от познатите на човека бактерии, вируси, гъбички и други микроорганизми, е тествана и доказана.

Препаратите за ежедневно използване осигуряват отлично състояние на копитата на овце и кози. Съставът им включва широк спектър от есенциални масла, а при отделни продукти и масло от черен дроб на риба треска. Те подхранват роговите образувания и ги поддържат в добро състояние. В голямата си част медикаментите имат едновременно лечебни и предпазващи свойства, от които животновъдните стопани е разумно да се възползват.

Продуктите ни са с ясен произход и отговарят на изискванията за ветеринарен контрол в овцефермите и козефермите.

Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.