Грижа за козината на коне  • 15.00лв.

  • 14.00лв.
Ежедневната и правилно проведената грижа за козината на конете е от огромно значение не само за добрата визия на състезателните и представителните породи, но и за общото здравословно състояние на всички подразделения на този животински клас. Погрижили сме се да осигурим най-добрите съвременни продукти, уреди и аксесоари, предназначени за поддържане на конската космена покривка в отлично състояние.

Какви средства са необходими?

Конската козина е предразположена към различни проблеми, породени от годишните сезони, начина на отглеждане, недостатъчно добрата хигиена в конюшнята, и липсата на адекватна и редовна грижа. Кожно-космените проблеми варират от загниване (поради влагата) до сърбежи от залежаване, трихофития, паразити и инфектирани рани. Всеки проблем има специфично индивидуално лечение.

След езда или полска работа, конят трябва да бъде внимателно подсушен, почистен и третиран с подходящите медикаменти, когато е налице заболяване. За целта са разработени богата гама препарати за къпане, разресване и цялостна поддръжка на косъма. В тази група влизат най-разнообразни механични приспособления за разресване и продукти за лечение и поддържане на космения блясък.

Сред механичните приспособления, най-необходими са четките и гребените за разресване, като в по-големите и многочислени стопанства рентабилният вариант е да се използват автоматични четки и гребени, които да заменят човешкото участие в процеса. Металните чесала са също подходящо решение, спомагайки за почистване на тялото от кал, прах и други нечистотии.

Конят, особено след интензивно натоварване се нуждае и от възстановяващ масаж. В това отношение ролковите масажори могат много да помогнат, тъй като те се грижат не само за мускулите и сухожилията на животните, но и за козината, пододбрявайки кръвоснабдяването на кожата. Здравата кожа осигурява благоприятна среда за развитие на космените фуликули.

Препаратите, осигуряващи интензивна грижа за козината на коне са също представени в широк спектър от лечебни и поддържащи формули. Сред тях са спрейовете за лъскава грива, опашка и тяло, базирани на разнообразни миксове от натурални есенциални масла. За конете със склонна към оплитане козина са създадени специално продукти за по-лесно разресване.

Насекомите и паразитите са сериозен проблем за конете през топлите месеци от годината. За борба с тях са разработени специални групи отблъскващи средства (репеленти), чиято ефективност е еднаква и в затворени помещения и на открито. Съставът им е базиран изцяло на натурални съставки, които са напълно безопасни за здравето на животните.

Противогъбичните и антибактериални шампоани за коне могат да се използват както с цел превенция, така и за лечение на вече възникнали състояния. Във формулите на добрите специализирани препарати влизат натурални екстракти и лекарства, сред които Алое вера, масло от чаено дърво, натриев лаурит сулфат, Р-хлоро-М-ксиленол, триклозан и др.

Къпането на конете с противогъбичен шампоан трябва да се прави редовно, за да се избегнат инфекции, които биха могли да причинят силни сърбежи, рани и частична загуба на космена покривка. Препоръчва се използването на продукти, предназначени специално за тази група животни, за да се избегне дразнене на кожата и лигавиците.

Постоянната и качествена грижа за козината на конете е гаранция за добро здраве и висока продуктивност, без значение от целите на отглеждане – за спорт или работна сила. Ресането, чесането и почистването елиминират замърсяванията и болестотворните микроби, а в допълнение придават лъскавина на косъма, стимулирайки мастната секреция и подобряват кръвообращението, предпазвайки от настинки и болести на дихателните пътища.

Виж още