Автоматични четки и гребени за конеКонете се нуждаят от интензивни грижи, за да бъдат в добро здравословно състояние, по-малко стресирани и максимално работоспособни. Грижите за кожата, козината, гривата и опашката са сред ежедневните дейности. Механичното почистване на космената покривка допринася за общото благосъстояние на коня. За стопанствата с многочислени стада, сме подбрали най-добрите автоматични четки и гребени за коне.

Оптимална хигиена – по-висока производителност на конете

Кожата на коня е покрита с къса космена покривка, но въпреки това, конската козина е благоприятна среда за развитието на патогенни микроорганизми и паразити. Коневъдните стопанства са задължени да вложат солиден ресурс в почистването на своите животни. Процесът може да се изпълни по два начина – ръчно или с автоматични четкащи и решещи устройства.

Ръчното изчеткване и ресане е удачно решение при отглеждане на единични бройки коне. Когато се касае за ферми с голям брой животни, стационарните четки, чесала и гребени нямат алтернатива. Тяхната работа е напълно автоматизирана – задействат се автоматично при допир с животното, завъртайки се в различни посоки и четкайки под различен ъгъл.

Характерно за стационарните уреди за механично почистване е развиването на големи обороти в минута. Поставят се на места, където да бъдат удобни и достъпни, и на височина, съобразена с тази на конете, така че при една сесия да бъдат обработени почти всички части на тялото (глава, врат, торс и крака) от всички страни.

Ползите от четкането са много на брой. То не само спомага за елиминиране на патогенната микро флора в козината, но също така подпомага за отделяне на излишната влага при изпотяване, предотвратявайки простуди, които биха могли да причинят инфекции на горните дихателни пътища.

Третирането на кожата и козината с помощта на автоматични четкащи накрайници и гребени осигурява адекватна грижа за всяко животно. В случай че операцията се извършва на ръка, съществува риск тя да се изпълни небрежно. Ръчното четкане е трудоемка и бавна операция, а когато в стопанството има голям брой и по-буйни коне, се повишава риска за гледачите.

Управлението на модерните автоматични четки и гребени е в пъти по-прецизно, отколкото човешката ръка би могла да контролира процеса. Съвременният апарат, освен от механично приспособление, е съставен и от контролен блок, чрез който предварително се задава продължителността на работа, така че едно животно да не заема чесалото дълго време.

Сресването на гривата и опашката на коня е необходима операция, с която се премахват прах и по-груби замърсявания. Целта е не само да се подобри визията на животното, но и да се подобрят неговото настроение и общо здравословно състояние. Механичното четкане и сресването не просто помага за поддържане на хигиената, но позволява да се намалят нивата на умора и стрес.

Производителите на автоматични уреди за механично почистване са се погрижили да предоставят на коневъдните комплекси не просто оборудване, което да позволи да се намали човешкия труд, но и решения с общоукрепващо действие. Бързооборотните чесалки повлияват благоприятно нервните окончания, кръвоносните съдове, кръвообръщението, мускулите и продукцията на енергия.

 За елитни животни се използват индивидуални гребени и четки за профилактика, с цел да се избегне пренос на патогени от едно животно на друго. Когато четките и гребените се използват за повече животни, те редовно се почистват, мият и дезинфектират.

Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.