Поилки за говедовъдство


Подкатегории:
 • Цена по запитване

 • Цена по запитване

 • Цена по запитване

 • Цена по запитване

 • Цена по запитване

 • Цена по запитване

 • Цена по запитване

 • Цена по запитване

 • Цена по запитване

 • Цена по запитване

 • Цена по запитване

 • 100.00лв.
Планирайки своето говедовъдно стопанство, е наложително да осигурите и необходимия брой и вид поилки. Осигуряването на адекватно водоподаване за отглежданите в млечната ферма крави и телета е ключът към елиминиране на топлинния стрес през лятото. Необходимо е да се осигури не само обилен запас от прясна питейна вода, а поилките да се поставят на подходящите места, така че да се стимулират животните да пият повече и по-често.

Защо водопоят е толкова важен за животните?

Водата е ключов ресурс в говедовъдството, почти толкова важен и необходим, колкото храната. Количествата питейна вода определят в голяма степен количеството на млеконадоя, както и качеството на млякото. Дори когато са на свободна паша и се хранят със зелена трева, кравите имат нужда от известно количество течности, за да се подпомогне тяхното храносмилане.

Ето защо е от съществена важност всяко стопанство да разполага с достатъчно на брой поилки, включително пасищни такива. Редица проучвания сочат, че говедата показват различно поведение по време на водопой, в зависимост от това къде са позиционирани поилките. За новите фермери представлява известна трудност да определят точния брой на съоръженията за водопой, които ще им бъдат нужни.

Специалистите съветват броят на закупените поилки да се формира така, че всяко животно (крава или теле) да получи не само достатъчно количество вода, но и оптимално свободно пространство около поилката. Стандартната препоръка гласи, че поне около 15% от говедата в стадото трябва да получат възможност за едновременен достъп до дадена поилка.

Процесът по водоснабдяване може да се автоматизира с набавяне на подходящите поилни съоръжения, така че водата в коритата да бъде винаги прясна и чиста. Тази препоръка се отнася основно за големите кравеферми, където числеността на говедата надвишава многократно тази на наличния персонал.

Кои са качествените продукти?

За най-удачен вариант се смята използването на индивидуални поилки, особено в обора. Добрите разработки са с минимална вместимост (от 1.8 до 2.4 литра), но при свързването им към водоизточник те имат оптимална скорост на потока, доставяйки 5, 6 и дори 10 литра в минута, което е напълно достатъчно за нуждите на едрия рогат добитък.

Изискванията към поилките не се изчерпват единствено с тяхната способност да осигуряват постоянно прясна вода в помещенията и на открито. Те трябва да бъдат максимално здрави, за да служат за колкото се може по-дълъг период. Ето защо някои от стационарните съоръжения се изработват от емайлиран чугун.

Поилката, която ще бъде използвана на открито обаче трябва да може да съчетава здравина и лекота, за да бъде удобна за преместване. В това отношение могат да послужат изделията с полиетиленов корпус, който е с изключителна здравина и устойчивост на UV лъчи и големи температурни амплитуди.

Какъв вид поилка можете да изберете? Днес пазарът предлага невероятно разнообразие от поилни системи с различен капацитет и свойства. Поилките с постоянно ниво на водата са много удобно решение, ако се монтират в ъглите на помещенията, но и просто устроените конвенционални модели имат своите доказани предимства.

Всяка ферма, занимаваща се с говедовъдство е желателно да разполага с подходящ брой поилки, оборудвани с отоплителна система. С тях се осигурява прясна и чиста вода за животните дори при много ниски температури до -30° C.

Качествените модели, предлагани от нас са оборудвани с месингов назален вентил, снабден с горен и долен съединител за работа в циркулационна схема. Системата за отопление е с 24V електрическо захранване и може да се управлява ръчно или автоматично.

Виж още