Агрегат за доене на кози и овце  • 812.00лв.

  • 854.00лв.

  • 876.00лв.

  • 903.00лв.

  • 914.00лв.

  • 1,008.00лв.

  • 1,443.00лв.

  • 2,004.00лв.
Овчарите и козарите, отглеждащи многочислени стада, се нуждаят от модерен, качествен и отговарящ на нуждите им доилен агрегат за кози. Апаратурата за машинно доене на овцете и козите е с доста по-различна конструкция от тази за екстракция на краве мляко, но принципът на работа на двете разработки е еднакъв.

Използва се контролирано вакуумно налягане, наподобяващо като действие това на сучещите малки. Конструкцията и производителността на доилните агрегати обикновено е пряко обвързана със способностите за лактация на даден животински вид. Това позволява животните да се доят бързо, без остатък и същевременно нежно, за да се поддържат виметата здрави и да се осигури високо качество на крайния продукт.

Има съществени разлики между дребните породи преживни животни, по отношение на лактационните им възможности. Някои от козите се доят като овце и обратно, затова е изключително важно да се проучат различните породи, така че да се разбере кои методи на издояване са удачни и кои не в конкретния случай.

Дизайнът на съвременния агрегат за доене на кози се базира на задълбочени познания върху физиологията на въпросните млекодайни и техниките на издояване. Козите например имат основно цистернално мляко (около 70%) и само 30% идва от алвеолите по време на доенето под въздействието на окситоцин.

Пропорциите зависят преди всичко от породата, например, Канарските и Мурчиано-Гранадинските породи млечни кози събират цялото си количество мляко във вимето, ето защо в определени случаи се доят само веднъж дневно. Едно проучване, проведено при порода Мурчиано-Гранадина, сравнява две дневни издоявания с едно на ден и резултатите показват, че само в пика на периода на кърмене двете дневни издоявания могат да увеличат млечния добив до 20%.

Машинното издояване на овцете датира от 30-те години на миналия век, като през годините са направени редица подобрения на стандартния доилен агрегат за овце, поради поскъпването на двата най-важни ресурса във фермите – време и труд. Доилното оборудване, както и самите помещения следва да отговарят на броя на овцете, които ще бъдат издоени в рамките на два часа от всеки оператор.

Агрегатът трябва да бъде пригоден към физиологията на доеното животно, така че работата му, както и тази на оператора да бъде максимално прецизна. Процесът по издояване не бива да продължава повече от необходимото, но и не трябва да се прекратява по-рано, поради риск от възпаление на млечните канали (мастит).

Различни настройки на работните параметри (скорост и коефициент на пулсатора и вакуум) се използват за доене на млечни животни в различни части на света. Нивото на работния вакуум при машинно доене е един от основните фактори, които влияят върху целостта на тъканите и качеството на млякото.

Високите нива на вакуум (> 42 kPa) често се използват за улесняване отварянето на канала на вимето чрез преодоляване силите на биологично затваряне , но те могат да доведат до тежко, индуцирано от доилния агрегат за кози увреждане на съответната тъкан. Всяко поражение върху тъканите, изграждащи вимето, ще затрудни издояването и ще създаде риск за развитие на мастит и замърсяване на продукцията.

Доенето трябва да се извършва с прилагане на най-ниското ниво на вакуум, съвместимо с не прекомерно удължаващото се време на изпълнение, в съответствие с изискванията за хуманно отношение към животните в млечните ферми. Снабдяването с прецизни и висококачествени доилни агрегати е гаранция за рентабилност на фермата, чрез повишаване количеството и качеството на произвежданото козе и овче мляко.

Какво да вземете предвид при избора на оборудване?

Агрегат за доене на овце се избира с добра компетенция и познаване на характеристиките на различните видове апарати. Цената на подобно съоръжение не е никак ниска, особено ако говорим за наистина добра технология, затова изборът на доилна система включва огромна отговорност и прецизност.

За да ви спестим излишни финансови разходи и редица проблеми в периода на експлоатация на агрегата, ще ви запознаем с няколко полезни съвета от опитни животновъди и експерти в областта на селскостопанската техника. Първото правило е уредът да се избира винаги спрямо вида на отглежданите животни.

В зависимо от приложението, доилните машини имат коренно различна конструкция спрямо останалите. Силата на засмукване както и размерът на подвесното устройство трябва да отговаря точно на формата на вимето на козата/овцата. В противен случай е не само невъзможно млякото да се изтегли, но и зърната ще бъдат раздразнени.

Необходимо е също да се планира внимателно броят на животните, които ще бъдат издоявани на дневна база. Ако описанието на даден продукт, представен в каталога ни не ви дава пълна увереност относно избора, свържете се с нашите консултанти. Те ще ви препоръчат подходящ модел, отговарящ на числеността на млекодайните ви животни.

При избора на доилния агрегат за овце е важно внимателно да обмислите с какъв тип помпа е по-удачно да работите. Когато избирате между маслен и сух двигател, вземете предвид съотношението между финансовите си възможности, характера на животните и вашето участие в доенето. Масленият тип двигатели са евтини и тихи по време на работа, те обаче се нуждаят от постоянно добавяне на масло в агрегата, както и от редовно почистване на всички части.

Сухият тип помпа е подобрена версия, лесна за поддръжка, но по-скъпа и шумна.От значение е и дизайнът на шасито. За начинаещите това рядко има значение, но е не по-малко важен критерий. Доилната машина може да работи на подвижна или неподвижна конструкция, в зависимост кой вариант е по-удобен за вас. Тъй като мобилната структура не може да се трансформира в стационарна и обратно, помислете за това още в началото.

✅ Каква е основната разлика между доилните агрегати за крави и тези за овце и кози❓

Макар и с еднакъв принцип на работа, доилните агрегати за кози и овце имат по-различна конструкция на подвесното устройство от тези, предназначени за издояване на крави и биволици. Големината на чашите е съобразена с формата и размера на вимето на дребните млекодайни животни. Съобразени са и работните програми с капацитета на лактация при тези животни.

✅ Продавате ли доилни агрегати втора ръка❓

Нашата компания се занимава с дистрибуция на изцяло на нови (неупотребявани) доилни системи и оборудване за млечни ферми. Само по този начин можем да предоставим гаранция за качеството на продуктите, които предлагаме. Нашите машини са с ясен произход, дело на един от водещите производители на агро техника в региона с традиции в тази област. Препоръчваме да влагате средства единствено във високотехнологично оборудване, което е в безупречно състояние. С агрегат втора ръка нямате пълната гаранция за липса на замърсяване на контактните елементи.

✅ Има ли значение числеността на стадото при избора на доилен агрегат❓

Категорично да. Броят на животните, подлежащи на доене определя в най-голяма степен какъв модел доилна система ще изберете. За малките стопанства с под 100 броя млекодайни животни, подходящи са агрегатите ни с две доилни позиции, които позволяват едновременно доене на две животни. За по-големите овцеферми по-удачно решение са машините с 4 доилни позиции. Те пестят време и дават възможност за по-прецизно и правилно управление на процесите във фермата.
Виж още