Клетки за пъдпъдъциВероятно и вие се питате с какво е по-различна стандартната клетка за пъдпъдък от тази за другите видове птици? Разгледайте страхотната ни колекция, запознайте се с техническите характеристики на продуктите, и сами ще откриете някои съществени разлики. Яйцата на пъдпъдъка са скъп хранителен продукт с много висока хранителна стойност и отлични вкусови качества. Отглеждането на този вид пернати е предмет на дейност на все повече птицеферми.

Какво трябва да вземете предвид при избора?

Пъдпъдъците не изискват големи пространства, един квадратен метър обикновено е достатъчен за приютяване на 100-120 броя от вида, но експертите препоръчват да се отглеждат до 70-80 пъдпъдъка на такава площ. В клетка с дължина един метър и ширина 0,5 м може да се настанят до 50-60 пъдпъдъка. Ако свържете няколко броя такива метални конструкции (4-5), получавате модулна система.

Това подреждане на различен брой клетки за пъдпъдъци, ви позволява да отглеждате до 250 броя пернати на много малка площ. За да имате финансово рентабилно птицестопанство не са ви нужни големи по площ стопански постройки. Спокойно можете да използвате всяко свободно пространство в двора си – плевня, гараж, пристройки към къщата и т.н.

Това, което не бива да липсва в нито една от клетките, са поилки и хранилки. Те трябва да бъдат разположени така, че животните лесно да достигат до храна и вода.Идеалното място за хранилките и поилките е от външната страна на клетката.Пъдпъдъците промушват главите си през мрежестата структура, за да получат вода и храна.Мрежата трябва да бъде достатъчно голяма, за да могат птиците да си подадат главите, но не твърде голяма, за да не могат да избягат.

Оптимално решение е, ако хранилките и поилките са сменяеми. Така те се почистват и дезинфекцират по-лесно и прецизно. Най-добрите клетки за пъдпъдъци са с големи размери и изработени изцяло от заварена поцинкована тел. Мрежестите кафези са с широчина на отвора около 1см. Дължината на пода, заедно с тавата за изхвърляне надвишава ширината на клетката с около 10см. Краищата са огънати за по-лесно улавяне на яйцата.

Пъдпъдъчите кафези са напълно оборудвани с необходимите аксесоари. С напълно оборудван модел получавате поилка с капкоуловител, хранилка от поцинкована ламарина, колектор за яйцата и табла за отстраняване на птичия тор. Те заемат минимално пространство, осигурявайки движение на птиците и циркулация на въздух.

Самата клетка за пъдпъдъци, независимо от нейните размери, осигурява непрекъснат достъп на гледачите до птиците. Това позволява да се осъществи по-добър контрол на болестите и поведението на пернатите. В затворените помещения, особено ако са слабо осветени, често се пропускат промени в поведението на животните, които са индикация за влошаване на тяхното здравословно състояние. В тези случаи смъртта на част от популацията е първият сигнал за нередност.

Защо този начин на отглеждане е рентабилен за вашата птицеферма?

Производителите на пъдпъдъчи яйца залагат основно на клетъчния метод на отглеждане. Пъдпъдъците са известни с това, че достигат зрялост за кратко време и започват да снасят яйца, а пилетата и младите животни могат лесно да се пласират на пазара за месо. Оборудването, например клетка за пъдпъдъци или инкубатор не са сериозен разход на пари, особено предвид огромното количество яйца, снасяно от тези птици.

Не бива да пренебрегваме и факта, че по всички стандарти предписания, отглеждането им изисква минимална употреба на лекарства, като в редки случаи може да се мине без ваксинация за целия период на отглеждане. Пъдпъдъчите яйца и месо са изключително търсен източник на протеин без холестерол, затова тази дейност се смята за рентабилна и сигурен източник на финансови печалби.

За да организирате едно наистина успешно предприятие е нужно да се снабдите с правилно оразмерени клетки за пъдпъдъци на колкото се може по-ниски цени. Идеалният модел заема минимално пространство, но има максимален капацитет на вместимост. С тях на един квадратен метър можете да отглеждате до 120 птици.

Поради риск от поява на болести обаче, заради проблеми с вентилацията, препоръчваме да не надвишавате 100бр. пернати в такова пространство. Колкото повече място за движение и вентилация в клетката има, толкова по-добре. Изберете модел за 60 птици 0,75 квадратни метра или 150 см на 50 см.

Виж още
 • 4.00лв.

 • 6.00лв.

 • 6.00лв.

 • 8.00лв.

 • 8.00лв.

 • 9.00лв.

 • 23.00лв.

 • 45.00лв.

 • 40.00лв.

 • 49.00лв.

 • 71.00лв.

 • 72.00лв.