Клетки за зайциПокупката на клетка за зайци съвсем не е проста задача, независимо дали става въпрос за отглеждането на заека като домашен любимец или като източник на месо. Това е основното място на обитание, в което пухкавите и мили животинки ще пребивават. То трябва да осигурява добри условия, така че всички важни процеси – растеж, размножаване и отглеждане на малките да протекат правилно. Заекът е капризно животно, нуждаещо се от непрекъснати и интензивни грижи.

Особености и изисквания към съоръжението

В практиката на отглеждане се използват различни видове клетки за зайци с различна цена, която обикновено зависи от вида и качеството на използваните за изграждането им материали. Клетъчният метод не е единственият, използван в момента. В някои страни по света зайците все още се отглеждат в ями – естествен хабитат на този животински вид в дивата природа.

Зайцефермите, както и малките частни дворове, където заекът се отглежда основно заради неговото месо, залагат на клетъчната структура. Съоръженията все по-рядко се изработват от самите стопани, а вместо това се закупуват напълно оборудвани с нужните за отглеждане технически компоненти и аксесоари.

Едва ли е нужно да изтъкваме, че приспособената с подръчни средства и материали конструкция не може да осигури еднакъв комфорт на гледача и на животното, какъвто е гарантиран при нашите готови съоръжения. За изграждането на саморъчно направените къщички често се ползват търговски отпадъци като кутии и шперплат.

Качествената конструкция е съставена от поцинкована тел, притежаваща множество предимства. Тя е лека, удобна за пренасяне, когато животните трябва да се приберат на топло или да се изнесат навън. Позволява изпълнението на всички санитарно-дезинфекционни процедури, без риск за метала при намокряне.

За улеснение на поддръжката, е желателно най-долният ред готови клетки за зайци да се монтира върху метална стойка за модулна система, отстояща на около 60-80 см от земята. Индивидуалните кафези за възрастните индивиди е необходимо да отговарят на следните приблизителни размери: дължина 100-110 см, ширина 60-70 и височина 45-60 см.

По време на зимния размножителен период, воалиерите се поставят в закрити помещения. В противен случай е нереалистично клетката да се отоплява, докато околната температура е под нулата. Изискванията сочат, че температурата в помещението, където се гледат животинките трябва да е не по-ниска от +5 градуса, ако външната е -20. Според статистическите данни при -5 градуса от 100 заека само една двойка е възможно да създаде потомство в такива условия.

Когато е нужна групова клетка за зайци, освен на изгодните цени, е важно стопаните да обърнат внимание и на размера, като се изхожда от броя на животните, които ще бъдат отглеждани в нея. Площта следва да е не по-малка 0,16-0,2 м2 на глава, когато се използва мрежеста основа и 0,25-0,3 м2 - за твърд дървен/метален под.

Тавите са важен компонент от оборудването на заешките къщички. Те служат за събиране на отпадъка, така че почистването на клетката да е максимално лесно и бързо. Зайците са изключително податливи на заболявания, затова поддържането на добри хигиенни условия в съоръженията е ключов момент за рентабилността на стопанството.

Размерът на тавите ни е 48х60см с височина на ръба 4см. В зависимост от размера на кафеза, в него могат да се използват две такива сменяеми подложки за всяко от зайчетата. Материалът тук също играе важна роля. Поцинкованата ламарина с дебелина 4мм позволява ежедневно почистване и дезинфекция, без риск от корозия и деформация.

Клетъчните подове са направени от мрежеста или плътна структура. Използва се метална мрежа с размер на телта 17 × 17 mm, а понякога и 20 × 20 mm. Подът може да бъде заменен с дървени летви с широчина 20 мм, които се приковават през клетката на разстояние 1,5 см една от друга. Ако клетките са изградени с плътен дървен под, тогава върху него се поставя ламелена плоскост. Това предпазва зайците от влага и мръсотия.

Покупката на клетка за заек, отглеждан за домашен любимец и такава за стопански цели е много различна. Нужно е да се вземат предвид размерите на самото животно. По правило декоративните породи са с малък размер, докато тези, отглеждани за месо са много по-големи. Тук гигантските хибридни породи не са изключение, а правило, следвано в почти всяко стопанство.

Изберете конструкция, осигуряваща максимален простор, но не подценявайте и обзавеждането на къщичките, така че животните да имат всичко необходимо, без да се налага непрекъсната човешка намеса. Един от важните елементи на обзавеждането е кутията за тоалетни нужди. Зайците са изключително чистолюбиви животни, затова не правете грешката да постилате пода на клетката с талаш или тоалетен пълнител. Осигурете им специално място за физиологичните им нужди и го почиствайте редовно.

Готовите клетки за зайци с различни размери са оборудвани с добре укрепени към конструкцията им поилки. Това е правилният начин за осигуряване на вода, а не поставянето на купа на пода, която много скоро ще бъде преобърната от животното и цялото помещение ще бъде наводнено. Поилките имат специален накрайник – дозиращо приспособление, от което заекът се приучава да пие, когато е жаден.

Ако ви е нужна голяма клетка за заек, в нашия каталог ще намерите страхотни варианти. Дори най-големите ни конструкции могат да се свържат в обща модулна система, чрез подреждането им на 3 – 4 реда на височина. В такъв случай е задължително да поръчате и нужния ви брой метални стойки, предлагани от нас отново на много изгодна цена.

Виж още
 • 27.00лв.

 • 34.00лв.

 • 10.00лв.

 • 11.00лв.

 • 74.00лв.

 • 74.00лв.

 • 85.00лв.

 • 87.00лв.

 • 123.00лв.

 • 138.00лв.

 • 316.00лв.

 • 361.00лв.