Система против градушка чрез засенчваща мрежаПри избора на метод за защита на реколтата, повечето земеделски стопани залагат на система против градушка чрез засенчваща мрежа. Рентабилността на подобно решение е безспорна. Инвестицията в една стабилна конструкция дава максимална гаранция за оптимален добив и пълна независимост от капризите на природата. Предлагаме изцяло окомплектовани противоградушкови системи, включващи пълния набор от компоненти, всеки с безупречно качество и надеждност.

Особености на защитната структура

Системата против градушка, базирана на засенчваща мрежа на пръв поглед изглежда просто и лесно за изграждане съоръжение. Всъщност поставянето на мрежата е финалният етап от монтажните работи и най-лесно изпълнимата операция. Предварителното изграждане на конструкция, която да е максимално здрава и устойчива е по-сложната част.

Нестабилната структура крие значително по-голяма опасност за насажденията, отколкото самото природно бедствие. Ако системата не може да понесе натоварването от дъжда и ледените късове, тя ще рухне, унищожавайки напълно растенията отдолу. Ето защо е важно да се подберат подходящите елементи на фундамента, които да се монтират по най-добрия начин.

От значение за здравината на вашата система против градушка е видът на подпорните стълбове. Това могат да бъдат и дървени струговани колове, а не непременно бетонови от предварително напрегнат бетон. Условието за устойчивост на силен вятър и поройни дъждове, се крие в начина, по който е конструирано съоръжението.

От значение за рентабилността и ефективността на защитата, е височината на колоните. Височината на коловете от земята трябва да отговаря на междуредовото разстояние, тоест, ако междуредието е 4м, то коловете не бива да се издигат на повече от 4м над земята. Освен това, структурата следва да е изградена така, че градушката да може да се разтоварва през отворите, оставени между отделните платна мрежа, а не да се задържа.

Задаването на наклон, при монтиране на мрежите помага да се постигне своевременно разтоварване ледените късове. Наклонът се постига чрез правилно изчисление на отделните елементи на противоградушковата структура. Изчисленията би трябвало да разглеждат ширината на отделните платна мрежа, съобразени с междуредовото разстояние и височината на конструкцията.

Отстоянието между коловете е различно, в зависимост от широчината на междуредията. Ширината на мрежите е необходимо да бъде с поне 10% по-голяма от тази на междуредието. При изграждане на защита против градушка в овощни градини е нужно да се вземе предвид дали дърветата ще се връзват към структурата? В случай че да, то междуколовото разстояние ще е по-малко, за да се поеме допълнителният товар.

Системите за защита на земеделските култури от градушки включват множество конструктивни елементи. Сред тях са колове, котви, обтегачи, скоби, стоманени въжета и телове, ПЕ аксесоари за захващане на мрежите и др. Качеството на всеки детайл определя здравината и функционалността на защитното съоръжение. Цената често е определящият фактор за избора на тези елементи.

Стълбовете от стомана, напрегнат бетон и импрегнирана дървесина са трите възможни варианта за правилно конструиране на противоградушковата система. Всеки от тях има своите плюсове и недостатъци. При едни имаме цена, по-висока от определения бюджет, докато други са с по-малък експлоатационен живот от останалите. Изборът на засенчваща мрежа е също от ключово значение за ефективността и периода на използване.

В каталога ни ще намерите богат асортимент от UV-стабилизирани полиетиленови мрежи с различен диаметър на отворите. Освен от градушка, мрежите пазят насажденията и от изгаряне/пресушаване, от птици и от насекоми. Със своя засенчващ ефект, системите осигуряват също благотворна среда за кореновата система на растенията.

Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.