Дървени струговани стрълбовеГрадушките имат изключителна поразяваща сила, с която само за броени минути са способни да нанесат огромни щети в земеделските площи на открито. Поради тази причина във все повече зеленчукови плантации, овощни градини и лозя има изградена система за защита. Болшинството винопроизводители избират дървени струговани стълбове за противоградушкови системи, и за укрепване на лозовите масиви. При нас те са с отлично качество и на достъпна цена.

Особености и предимства

За изграждане на противоградушкови системи най-изгоден вариант е конструкцията, съставена от дървени струговани стълбове. Цената им е максимално достъпна, но това не е единственото им предимство. Те са гъвкави и с голяма товароносимост, а същевременно с ниско тегло, което ги прави лесни за пренасяне. Заостреният им на струг връх улеснява допълнително монтажа.

Колоните се изработват от висококачествена иглолистна дървесина (предимно бор), която е преминала специална обработка, наречена „импрегнация”, за да получи необходимата устойчивост на влага/гниене, дървояди и всякакви атмосферни влияния. Стругованите стълбове за разлика от бетонните или метални колове, не нарушават микроклимата в лозовите масиви.

Дървото, като 100% натурален материал има добра топлопроводимост. То не поема и отдава значително количество топлина, която би могла да спомогне за появата на заболявания по лозите и за влошаване качеството на гроздето. Нещо повече, докато бетонните колове биха могли да влошат вкусовите качества на гроздето, то при дървените такъв риск не съществува.

За дълготрайната експлоатация на съоръжението против градушка, гаранция дава импрегнацията. Чрез този процес на дървесината се придава значителна устойчивост и дълготрайност. Различават се няколко класа на импрегнация, например стълбовете от клас 3 се импрегнират след леко изсушаване на дървото.

Самата обработка се извършва в автоклави, осъществяващи импрегниране  посредством вакуум-налягане. Процедурата преминава през няколко фази, първата от които е генериране на начален вакуум с цел отстраняване на въздуха от дървото. Следващата стъпка включва запълване на автоклава с течност за импрегниране.

Следващият етап е импрегниране на дървения материал посредством инжекционно налягане, след което следва отводняване на автоклава и създаване на вакуум за премахване на излишният импрегнат. Готовият стълб се изважда от автоклава и се стругова, за да му се придаде желаната форма, гладкост и острота на монтажния връх.

За да се постави засенчваща мрежа за защита растенията от градушка, е напълно достатъчно да се използват леки конструкции. Здравото укрепване на стълбовете и забиването им в земята е това, което придава здравина на съоръжението. За точното определяне на широчината и височината на реда от стълбове, се взема предвид височината на отглежданата култура, както и размерът на земеобработващите машини.

Препоръчваме на своите клиенти да оставят известен резерв, когато поръчват размера на стълбовете, на които ще се базира тяхната противоградушкова система. Необходимо е да се определи на каква дълбочина ще влизат в почвата, а също и да се осигури нужното пространство за поддържащи обработки. Както самите растения, така и хората, които се грижат за тях имат нужда от свободно пространство.

За да си гарантирате дълготрайност на съоръжението и рентабилност на направената инвестиция, е задължително да заложите на висококачествени дървени струговани стълбове от висок клас. Импрегнираните колове имат значително по-дълъг живот от самоделно оформените дървени трупи, а също и по-високо качество на външната повърхност за максимална устойчивост на атмосферни, механични и химични въздействия.

Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.