Бетонови стълбове от напрегнат бетонВ една противоградушкова система много често конструкцията е базирана на бетонови стълбове от напрегнат бетон. Бетоновата колона може да мери сили по здравина и дълготрайност единствено с поцинкованите стоманени колове. В някои отношения превъзходството на първите е безапелационно. Стоманобетонните ни стълбове отговарят на високите стандарти за качество, а цената им е максимално достъпна за земеделските стопанства в страната.

Характеристики и предимства

Като носещ елемент на една масивна защитна конструкция, стълбовете имат огромно значение за нейната устойчивост и ефективност. Изборът на вида им се определя основно от цената на единична бройка. Най-евтин вариант са дървените колове, които имат достатъчно висока еластичност и здравина. Гниенето на дървото обаче, е сериозен недостатък дори при импрегнираните колци, което ги прави сравнително краткосрочно решение.

Най-масово използвани в растениевъдството са предварително напрегнатите бетонови стълбове. Те са максимално здрави, гъвкави и устойчиви на атмосферни влияния. Съотношението цена/качество ги прави отличен избор при по-малък бюджет. Предлагат се с различно сечение - 9х9.5 см, 7х8 см или 10х12 см. Сечението е факторът, определящ тяхната товароносимост.

За да можем да говорим за ефективност на противоградушковата система, произходът на стълбовете от бетон е нещо, на което трябва да се обърне специално внимание. Много фирми се занимават с производство на бетонови колове, но не винаги става въпрос за изделия от напрегнат бетон. Качеството им зависи от структурата на цимента, от вида и наличието на арматура в тях и на технологията на производство като цяло.

Предварителното напрягане представлява специфична технология на производство, включваща добавяне на арматура от високоякостни стомани. Преди изливането на бетона в кофражната форма се залагат каналообразуватели, където след изливането се поставят напрягащите кабели. Когато бетонът достигне необходимата якост, кабелите се напрягат с помощта на специални хидравлични крикове.

Стълбовете от напрегнат бетон имат множество предимства пред подпорните колове от други материали. Те включват:

  • Несравнима издръжливост на натоварване, гарантираща стабилността на системата против градушка;
  • Устойчивост на атмосферни, химични и механични влияния – удар, вятър, влага, агресивни вещества в препаратите за растителна защита и торовете;
  • Оптимална гъвкавост;
  • Отлично съотношение между качество и цена;
  • Дълъг експлоатационен живот с възможност за повторна употреба.

Напрегнатите бетонови стълбове са обикновено с трапецовидна форма и имат 3 гладки стени + една груба или 2 остри и 2 гладки ръба. Теглото им зависи от сечението. Например, коловете със сечение 5 х 5см са с тегло 6кг, докато тези със 7 х 7.5см сечения тежат 11кг. Армировката и на двата вида се състои от 8 стоманени кабела с диаметър ф2.25.

По-тежки са стълбовете със сечение 8 х 8.5см и 9 х 9.5см – са съответно по 15 и 20 кг. Произвеждат се по размер на клиента, като в поръчката могат да се посочат и други изисквания – закръгляване на остри ръбове, оцветяване и т.н. Желателно е засенчващата мрежа да се захваща откъм гладките страни на кола, за да се предотврати нейното закачване и късане.

Цялата ни гама бетонови стълбове от напрегнат бетон е с доказани механично-якостни свойства. Можем да осигурим различни дължини, спрямо вида и нуждата на конструкцията за защита от градушка. Те дават възможност за механизиране на земеделските операции в овощни градини, лозя, оранжерии, разсадници и други селскостопански обекти.

Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.