Противоградушкови системи


Подкатегории:

Градушката е природният катаклизъм, който вероятно нанася най-големи поражения на селскостопанската продукция. Все повече производители са принудени да защитят своите насаждения чрез инсталиране на някакъв вид разработка за защита от градушки. В категорията ще намерите разнообразие от противоградушкови системи, базирани на различен принцип на работа, с различен обхват на действие и цена.

Какви решения предлага разделът?

Технологичните иновации допринесоха за разработването на различни видове конструкции с противоградушкови функции, макар някои решения да си остават сравнително прости механични решения. Най-масово използваните защити в растениевъдството си остават замрежващите системи. Те са нискобюджетният тип в своя клас, но дават максимална ефективност, когато е извършено правилно изграждане.

В настоящия раздел земеделските стопани ще открият множество видове системи, включително специални машини. Оръдията са разработени за стопанствата с големи площи обработваема земя и по-големи финансови възможности. Всяка разработка, представена от нашата компания е доказала своята ефективност и рентабилност през годините.

В категория противоградушкови системи влизат:

Система против градушка със засенчваща мрежа

Системите за защита от градушки, базирани на мрежи със засенчваща функция се използват с еднакъв успех в зеленчукопроизводството, лозарството и овощарството. Изграждането на такава конструкция е 100% разумна инвестиция, която се изплаща изцяло още в първите няколко години на използване. Когато останалите стопани търпят огромни финансови загуби, вашата продукция ще бъде в количество и с качествата, които са били предварително планирани.

Предпазната противоградушкова система използва полиетиленова мрежа, която позволява да се осигурят и ползите от засенчващия ефект. Не само плодовете, но и листата и стеблата на растенията са защитени от слънчево изгаряне. Температурата под покритието остава с 5 до 6 градуса по-ниска, отколкото на открито. Реколтата е защитена още от вятър, насекоми и птици.

Конструкцията на този вид противоградушкови системи е възможно да се изгради с различни видове вертикално поставени подпори. В зависимост от мащабите на съоръжението и личните предпочитания, могат да се използват стоманобетонни колони, дървени струговани стълбове или такива от напрегнат бетон.

Стълбовете се свързват посредством тел и стоманени въжета, които се поддържат в изпънато състояние чрез обтегачи, заровени в земята. За да се запази целостта на мрежата, тя не се полага директно върху подпорните колони, а по дължината на носещото стоманено въже. В зависимост от вида на отглежданите култури, височината на такава система може да бъде от два до 5 и повече метра.

Стълбове

Неизменна част от различните видове противоградушкови системи са колоните, използвани за база на цялостната конструкция. В нашия асортимент влизат стълбове от напрегнат бетон и дърво, които са оформени чрез струговане и направени от импрегнирана естествена дървесина. Двата варианта имат своите специфични предимства, но цената им е доста различна.

Бетоновите колове от напрегнат бетон са изключително здраво и дълготрайно решение. В структурата им влиза арматура от стоманени кабели, напрегнати посредством хидравлични крикове, след като бетонът е достигнал нужната якост. Стълбовете, произведени по тази технология имат изключителна устойчивост на механични и атмосферни въздействия. Значителното им тегло придава максимална устойчивост на съоръжението.

Дървените струговани стълбове за противоградушкови системи също имат множество плюсове. Ниската им цена, съчетана с лекотата и удобството при изграждане на различните съоръжения ги прави идеален вариант за дворни градини и по-малки земеделски стопанства. Когато дървесината е импрегнирана, тя е максимално защитена от гниене под въздействие на дъждовете и влагата в почвата.

Мрежи

Една противоградушкова конструкция е немислима без мрежата, която се явява механичното препятствие, ограничаващо достъпа на ледените късове до земеделските култури. Немислимо е да се използват мрежи с общо преназначение, защото това компрометира ефективността и понижава експлоатационния живот на конструкцията.

В каталога ни са представени специална група засенчващи мрежи с различна големина на отворите. Различното при тях е, че са изработени от полипропилен, обогатен с добавки и UV-стабилизатори. Тази технология позволява на мрежата да бъде устойчива на слънчевите лъчи, така че да може да се използва не само един, а минимум 5 сезона.

Машини/оръдия

Машинната защита от градушки дава най-голям процент успеваемост. Действието ѝ е с изключително голям обхват, така че с едно оръдие да могат да се предпазят стотици декари зеленчукови насаждения, лозя и овощни градини. Тази разработка датира от средата на миналия век, като през годините е значително модифицирана и осъвършенствана.

Принципът на работа на противоградушковите машини се базира на въздействие директно върху облачната маса. Оръдието произвежда звукови вълни на всеки 7 секунди, създавайки невидим щит в радиус от 1км, което обхваща около 800 декара насаждения. Шоковите вълни, изпращани от оръдието към градоносния облак, разбиват структурата на ледените кристали и те се превръщат в безопасни зрънца, подобни на суграшица.

За разлика от системите със замрежване, машините не изискват специална носеща конструкция. Не са стационарно решение. Могат да се местят и използват на различни места. Методът е напълно безопасен за хора, животни и отглежданите растения. С изключително лесен метод на управление. Не се изискват специални познания за използване.

Какво е важно да знаете?

Независимо кой тип защита срещу градушка ще изберете, е важно качеството да бъде водещ фактор в избора. То следва да касае всеки елемент на съоръжението, когато се изграждат стандартните за страната ни защитни конструкции със засенчващи мрежи. Стълбовете следва да отговарят по вид и брой на мащабите на конструкцията. За заграждане на по-големи площи, колоните от усилен цимент и предварително напрегната арматура са най-удачен вариант.

Четирите стени на всеки стълб е редно да бъдат заоблени, защото в противен случай мрежата ще се закачва в тях и ще се къса. Ако проектът залага на метални подпори, е задължително те да бъдат от усилена стомана и с цинково покритие за защита от атмосферни влияния. При свързване на коловете със стоманени въжета, последните е редно да се поставят на по-високо ниво, за да се гарантира стабилността на цялата система.

Върху конструкцията от колове и въжета може да се постави не само мрежа против градушка, а също така засенчваща мрежа, фолио против дъжд и други защитни покрития, в зависимост от вида и нуждите на отглежданата култура. Желателно е в края на сезона, след събиране на реколтата, съоръжението да се демонтира, или поне компонентите му, които биха застрашили нейната цялост при екстремно натоварване от обилен снеговалеж.

Имаме готовност да ви окажем съдействие с необходимата информация и помогнем в избора на отделни елементи, а също и на предварително окомплектовани, готови противоградушкови системи. Асортиментът ни включва продукти, проектирани и произведени специално за аграрния сектор. Всеки продукт е придружен от гаранция и сертификат за съвместимост с международните стандарти.

Виж още