Стригачни машинки за овце  • 900.00лв.

  • 950.00лв.
Сред набора от технически средства, необходими на овцевъдните ферми, влизат и специално проектираните за целта стригачни машинки за овце. Те присъстват в продуктовата ни гама, и то представени от най-добрите съвременни разработки. Сред характеристиките им можем да посочим – ергономичен дизайн, безшумна и безопасна работа, висока производителност и достъпна цена.

Защо стригането на овцете е съществена необходимост?

Стригането на домашно отглеждани овце датира още от зората на цивилизацията.  От край време овчата вълна е призната за жизненоважен ресурс, нужен за поддържане на човешкия живот. Вълнените нишки имат предимството да бъдат натурален и възобновяем материал, който е също така лек и дишащ, но и отличен изолатор с висока дълготрайност и издръжливост.

Овцевъдите са ангажирани изцяло с грижата за своите животни. На стадото трябва да се осигури максимално внимание, защото овцете са полезни не само заради вълната, но и заради млякото, което дават. Овчето мляко има специфични качества, с които превъзхожда това на други стопански животни. За да се защити този ценен природен ресурс, овцевъдните ферми са длъжни да осигурят на овцете си храна, вода и защита от хищници и болести.

Вълната на почти всички породи овце расте непрекъснато, поради което тя трябва да се стриже ежегодно. Процесът, стига да е изпълнен правилно, не е болезнен и стресиращ животните, дори напротив. Стригането веднъж годишно е необходимо по няколко причини:

  • Предотвратява натрупването на оборски тор и урина, което би могло да причини паразитни инфекции сред овцете;
  • Стимулира адекватния растеж на руното;
  • Позволява на животните да подобрят способността си да контролират телесната си температура при екстремни горещини и студ;
  • Създава чиста и здравословна среда за новородените агнета;
  • Събират се натурални влакна, които се трансформират в прежда, от която се изработват облекла и завивки.

Вълната, отрязана от една овца се нарича руно. След остригване, руното се измива, а неговата естествена мастна секреция (ланолин), се екстрахира, за да се използва в козметичната индустрия. Събраната вълна се използва за лични нужди, а когато е в свръхголеми количества, се предава на текстилната промишленост.

Защо апаратурата е толкова важна за изпълнение на операцията?

Стригачни машинки за отнемане на излишната космена покривка на овце и други животни, се използват още от средата на 19-ти век. Като техническа разработка, тези инструменти са претърпели множество подобрения, за да бъдат по-прецизни и напълно безопасни за животните.

Интересно е, че конструкцията на съвременните стригачни машинки става все по-компактна, но същевременно в корпуса им се влагат все по-мощни мотори. Повишената мощност обаче е съчетана с понижаване на шума и вибрациите, така че овцата да не се плаши стресира, докато бъде подстригвана.

Едни от най-добрите стригачни машини, произведени специално за овцевъдния сектор са с олекотено тяло (до 1.200г.), в което има вграден мощен 200-ватов мотор. Нивата на шум при професионалните уреди за животновъдството са оптимизирани до 80dB. Дизайнът им е модерен и изключително удобен, с ергономичен държач за максимална стабилност и прецизност.

Предпочитаните от болшинството овчари машини използват лазерно наточен нож Edge / ovina (4/13 зъба), който предпазва не само кожата на овцата от порязване, но и структурата на овчата вълна от увреждане и понижаване на нейното качество. Броят на машините за стригане на овце в една ферма зависи от числеността на стадото и тази на персонала, който ще бъде ангажиран със сезонната операция.

Виж още