КастрацияМъжките говеда, овце, кози и свине се кастрират рутинно в повечето животновъдни стопанства. Целта е по този начин да се регулира популацията, както и да се ограничи агресията с последващи наранявания. До скоро операцията се извършваше единствено от квалифицирани ветеринарни специалисти, но с разработването на по-малко агресивни методи и удобни инструменти за кастрация, процедурата вече може да се изпълнява от самите животновъди.

Защо и как се изпълнява манипулацията според съвременните изисквания?

Както повечето кравеферми, така и стопанствата, занимаващи се с овцевъдство и козевъдство, са възприели кастрацията като рутинна процедура, за чието провеждане дори не е необходимо да се вика ветеринар. Много фермери са преминали специално обучение и знаят как да проведат безболезнена кастрация, съобразно изискванията за хуманно отношение към животните.

Всеизвестен факт е, че кастратите имат по-голямо тегло от некастрираните животни, затова в стопанствата, продаващи голяма част от продукцията си на пазара за месо кастрирането е важна част от стопанския план. В страните от ЕС процедурата следва да се извършва само при ясно установена необходимост, и то с инструменти за безкръвна кастрация.

По дефиниция манипулацията цели унищожаване или премахване на тестисите, епидидимиса и част от семенната жлеза на бикове, овни, мъжки свине и др. Кастрацията е възприета като жизненоважна практика на управление в животновъдството, даваща възможност за прецизно и рентабилно развъждане.

Инструментите за безкръвна кастрация, използвани днес, са най-често кастрационни клещи и еластраторни пръстени, които също се поставят посредством клещи. Клещите „Бордицио” са най-разпространени и се предлагат с различни размери за различните видове животни. Те са изработени от висококачествена кована стомана и са сглобени със затварящ ограничител.

Кастриране на овни обикновено се прави на съвсем млади животни. Препоръчва се това да стане 2 до 4 седмици след раждането на мъжките, защото на по-късен етап, тестисите нарастват на големина и стават по-трудно обработваеми. Активното развитие на съединителната мембрана също така усложнява процеса на затягане на семенните артерии.

Безкръвният метод е предпочитан по много причини. От една страна той е по-приложим без участието на ветеринарен лекар, а от друга, се съкращава значително периода на възстановяване. Еластацията, при която се използват гумени пръстени е удобен метод, с който се унищожава сперматозоида или паренхима на тестиса.

Операцията се състои в прилагане на специални гумени пръстени върху шията на скротума, като се използват щипци/еластратор. Клещите са с ергономична ръкохватка, изработени от поцинкована стомана. С тяхна помощ ластикът се разтваря широко от четирите лостчета на щипците, като по този начин става удобен за поставяне дори и на най-трудно достъпните места.

Гумените еластраторни пръстени са с ниска цена и се предлагат в опаковки от 100 и понякога повече бройки. Отличават се с висока якост на опън и значителна дебелина. Те намират приложение и в премахване опашките на прасета и овце. Процесът не протича незабавно, а се очаква атрофия на съответната част на тялото, поради прекъсване на кръвоснабдяването.

При нас ще намерите всички инструменти и консумативи, необходими за безкръвна кастрация в селското стопанство. Продуктите ни са от клас медицински пособия и отговарят на европейските изисквания за качество, безопасност и хуманно отношение към селскостопанските животни. Препоръчваме да се запознаете много внимателно с анатомията на съответния животински вид, преди да пристъпите към кастриране.

Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.