Ръчни колички и ремаркетаВ ежедневната дейност на всяко животновъдно и земеделско стопанство участват различен брой ръчни колички и ремаркета. Тези съоръжения за пренос на материали имат огромно значение за производителността на обектите от агро сектора. Предвид необходимостта от повече бройки в по-големите ферми, цената им следва да е максимално достъпна, но не и за сметка на качеството. Нашите продукти покриват всички изисквания на потребителите.

Предназначение и свойства на конструкцията

Ръчната количка си остава едно от изобретенията на човека, което въпреки почти пълната автоматизация на някои физически операции, все още намира широко приложение в селскостопанските комплекси. Тя е най-лесният и достъпен начин за транспортиране на материали, включително такива с голямо тегло.

Болшинството ръчни колички имат сходна конструкция. Разликата се състои основно в материалите, начина на свързване на отделните елементи и дизайна на гумите. Като цяло количката представлява едноколесно транспортно средство, задвижвано от човек чрез бутане и насочване, което става посредством удължени ръкохватки, разположени от двете страни на легена за товари.

Количките се състоят от тръбна стоманена рамка, колело и съд, в който се поставят товарите, подлежащи на преместване. Характерна за съвременните модели е олекотената конструкция. Целта е да се облекчи максимално физическото натоварване при използването на ръчни колички. Тежката рамка от стоманен профил и не по-малко натоварващия леген от дебели ламаринени листи са останали в историята.

Днес пазарът предлага изключително леки и маневрени съоръжения с куха тръбна конструкция и товарна част от твърда, но лека поцинкована ламарина с дебелина 0.8мм. Колелото има огромно значение за вложената сила при придвижване, затова днес производителите залагат на меки, изпълнени с въздух гуми, които се движат много по-лесно по стръмни и неравни терени.

Друга съществена промяна в конструкцията са заоблените страни. Трудно могат да се открият остри ръбове, които биха могли да причинят наранявания. Ръкохватките са облечени с гумирани уплътнения, осигуряващи стабилен захват. Ръчни колички в агро стопанствата се използват за най-различни цели - пренос на оборска тор, зареждане на хранилки, транспортиране на компост, електрически огради, дървен материал и др.

Ръчната количка е с голяма вместимост – до 120 литра течности и максимално натоварване около 180 кг. Лесно маневрена, тя се управлява без усилия дори в тесни участъци и служи за облекчаване на човека там, където условията не позволява да се използват моторни машини с ремаркета.

Селскостопанските ремаркета се делят основно на едноосови и двоусови. И двата вида са предназначени за превоз на селскостопанска продукция, но за разлика от съоръженията с централна ос, при тях теглителното устройство може да се движи вертикално по отношение на ремаркето. Характерно за ремаркетата е, че нямат собствено задвижване. Проектирани са да бъдат теглени от МПС.

Селскостопанските ремаркета са с тристранно разтоварване, като регулируемия капак в задната част позволява да се контролира потока на изсипване, когато се превозват насипни материали. Двуосовите земеделски ремаркета, поради по-добрата си херметичност, са по-подходящи за транспортиране на товари в насипно състояние.

Независимо от начина на окачване, и едноосовите, и двуосовите ремаркета имат допустима максимална маса, която могат да пренасят. За различните конструкции товароносимостта варира от 12 до 24 тона. Допустимото максимално натоварване на една двойна или тройна ос зависи от разстоянието между осите, но при движение напречните колебания на ремаркето спрямо теглещото МПС не трябва да надвишават 3 % от габаритната му ширина от всяка страна.

Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.