Храна и добавки за конеАграрните обекти, използващи конете като работна сила и транспортно средство, както и коневъдните и спортни комплекси, се нуждаят от специален вид храна и фуражни добавки за коне. Храненето трябва да представлява добре балансирана диета, чрез която да се набавят оптималният вид и количество хранителни вещества. Ние можем да предложим богат избор от специализирани тревни смески и фуражи за минерално-витаминното им обогатяване.

Висока продуктивност чрез добре балансирана диета

Конете са привидно силни животни, способни да издържат на голямо физическо натоварване. Истината е, че те са и доста деликатни създания, чиято костна система, мускулатура, кожа и копитни крайници се нуждаят от прецизни и ежедневни грижи. Разковничето за добро здраве и висока продуктивност се крие в добре балансираната фуражно-тревна храна.

Коневъдните стопанства са длъжни не само да намерят оптималния баланс в храненето, но и да го поддържат в нужните граници. Проблемът се състои в това, че тук няма общовалидна рецепта. Различните породи и групи коне имат различни хранителни нужди, защото географският регион на отглеждане ги излага на риск от дефицит на важни за здравето им витамини и минерали. Сезоните също играят съществена роля в това отношение.

Балансираната храна е тази, която осигурява осигурява всички основни хранителни вещества, от които един кон се нуждае ежедневно, без наддаване или загуба на тегло. Храната, осигуряваща адекватно снабдяване с енергия, протеини, въглехидрати (включително фибри) и липиди (масла и мазнини) е по-рентабилният вариант, отколкото набавянето на достатъчно витамини и минерали чрез добавки.

Добавките обаче съвсем не са излишни, защото тревата и консервираните фуражи не винаги съдържат необходимия витаминно – минерален комплекс, независимо  колко добре се отглежда и обработва фуражът. Витамините и минералите се класифицират като есенциални микронутриенти, понеже се изискват в по-малки количества от въглехидратите и протеините (макронутриентите).

Те са от съществено значение обаче, защото недостигът им причинява нарушена функция на тялото и евентуално заболяване. Витамините имат най-различни функции в организма на конете и витаминната активност може да се намери в различни сродни вещества. Мастноразтворимите витамини включват витамини A, D, E и K, а водоразтворими са витамините С и В-комплекс. Всички те са от съществено значение за доброто здраве.

Минералите са неорганични елементи, които имат широк спектър от функции в организма на расовите коне - придаване на твърдост на костите и зъбите, балансиране на телесната течност. Те са също компоненти на ензимите и основната клетъчна активност. Основните минерални елементи съставляват около 4% от телесното тегло на коня.

Поради начина, по който се абсорбират, те си взаимодействат по сложни начини и техните съотношения в диетата са също толкова важни, колкото и реалният прием. Някои минерални вещества са токсични в излишък и хранителните добавки - особено от единични минерали - винаги трябва да се подават внимателно.

Основните макроминерали (необходими в грамове дневно) включват калций, фосфор, магнезий, сяра, както и електролитите калий, натрий и хлор. Основните микроминерали (необходими в милиграми дневно) включват цинк, мед, желязо, селен, йод, манган и кобалт.

Богатият асортимент от специализирана храна и фуражни добавки за коне, предлаган от нас позволява на коневъдните стопанства да осигурят оптимален прием на полезни за здравето и производителността хранителни вещества. Изборът ви следва да се базира на възрастта, породата, индивидуалните нужди и региона на отглеждане на животните.

Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.