Стригачни машинки за конеВ богатия ни онлайн каталог ще намерите оптимален избор от висококачествени машинки за подстригване на коне. С изцяло ергономичен дизайн и ниско тегло, те осигуряват нужния комфорт и лекота за продължителна работа. Комфортът е гарантиран не само за коневъдите, но и за грациозните животни. Стригачните машини, предлагани от нас са с двата основни вида захранване – с кабел и посредством батерия.

Защо е нужна тази манипулация?

Конете, както спортните, участващи в престижни състезания, така и работните, се нуждаят от интензивни грижи, включващи поддържане на козината и кожата им в отлично състояние. Конят е животно, което няма гъста и дълга космена покривка по тялото (с изключение на гривата и опашката), но въпреки това, подстригването е операция, която трябва да се изпълнява по редица причини.

Една от причините в коневъдството да се използват специални стригачни машинки, е чрез подстригване да се предотвратят заболявания на горни дихателни пътища и гъбични инфекции. При физическо натоварване конете се изпотяват, което води до натрупване на влага върху козината, която се изпарява сравнително трудно. Задържането на влага често причинява настинки у състезателните и работните коне.

Стригачната машинка се използва и от естетически подбуди, като някои собственици дори оформят ефектни фигурки върху крупата и бедрата на животните. За оформянето на фризури се използват предимно по-леки и малки машинки, защото са по-удобни и позволяват да се постигне нужната прецизност.

Коневъдните стопанства се сблъскват и с други проблеми, налагащи част от космената покривка на еднокопитните животни да бъде премахната. Това са предимно кожни заболявания като кожният екзем. Екземът се причинява от анаеробни микроорганизми, които виреят в безкислородна среда, каквато безспорно се явява гъстата конска козина.

Подстригването при кожен екзем се прави по две причини – превенция и лечение. Раните, образувани от паразитите по кожата заздравят по-бързо, когато поразеният участък се остави „да подиша”. Микроорганизмите не могат да живеят в кислородна среда, така че откриването на раните чрез премахване на окосмяването е напълно достатъчен метод на лечение.

Ставната област на предните крайници на повечето коне е особено податлива на инфекции и заболявания, затова именно за поддръжката на този участък са нужни специално проектираните за целта стригачни машинки. Cushing-синдромът, при който козината на коня се заплита и образува дълги и дебели къдрици, е друга причина за периодично извършван триминг.

Кои са особеностите на специализираните разработки?

Дизайнът на стригачните машини, използвани в сектор коневъдство е много разнообразен. Срещат се от съвсем компактни уреди до такива със значителна големина и тегло. Всяка разработка има своите плюсове и минуси – с малките е невъзможно да се обработят по-големи участъци, докато голямата машина уморява ръката при продължителна работа, а моторът ѝ е с по-високи нива на шум, което плаши конете.

За правилния избор на машинка за подстригване е редно да се вземат предвид няколко фактора. Един от тях е броят на животните, подлежащи на фризиране. За големите стопанства е по-удачно да се избере модел, захранван в електрическата мрежа, тъй като работният живот на повечето батерии се изчерпва бързо, а времето за презареждане понякога достига до 6-8 часа.

Машинките с кабел позволяват да се работи продължително, така че в рамките на ден да се подстриже едно по-малко стадо. Кабелът обаче лишава изпълнителя на операцията от нужното му удобство. Съществува и риск конят да настъпи кабела, създавайки опасност от токов удар. Препоръчваме да избирате стригачни машинки с прецизно наточени режещи ножове за по-бързо и безпроблемно изпълнение на операцията.

Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.