Репеленти за конеМухи, комари, кърлежи, стършели – все неприятели за коня, които му причиняват дискомфорт с неприятните си ухапвания. Насекомите и особено паразитните инсекти носят и друга, по-сериозна заплаха – инфекции и вирусни заболявания, предавани чрез ухапване. Богатата ни гама репеленти за коне са ефективни в борбата с летящите и кръвосмучещи насекоми, без да дразнят и предизвикват нежелани странични ефекти.

Кой е удачният препарат за вашите нужди?

За много собственици на коне, включително управители на големи коневъдни стопанства, прилагането на продукти за инсектициден контрол е лесна задача. Просто се впръсква определен вид препарат (репелент), който отблъсква мухи и други насекоми и защитата е осигурена. Според професионалистите в бранша обаче задачата не е толкова лесно изпълнима.

Конете са неспокойни и лесно плашещи се животни. При опръскване с аерозолен препарат, те обикновено се стряскат и отдръпват, което затруднява апликацията на отблъскващото мухите средство. Не са изключение и случаите на непоносимост към нанасянето на репеленти по главата, както и реакциите на свръхчувствителност към определени продукти, изразяващи се в обриви и сърбежи.

Независимо дали боравят с буйни или с безпроблемни екземпляри, гледачите са задължени да следват определени методи на работа, когато използват продукти за управление на ухапванията от инсекти. Стриктното следване на предписанията за действие, помага да се спечели доверието на страхливите животни, да се накарат по-буйните да съдействат, и да се осигури пълня безопасност за коня и гледача.

Програмата за контрол на мухите се включва в действие още в началото на пролетта и приключва в края на есенния сезон, когато намалява тяхната активност. Специално формулираните репеленти за коне се предлагат в най-различна форма – спрейове, гелове, мокри кърпички, пудри, концентрирани препарати за окъпване, мехлеми, рол-он-и, пени, ленти и др.

Съществуват и средства за инсект контрол, предназначени за защита в помещенията. Те са по-удобни за използване, защото не изискват третиране на самите животни. Конюшните могат да се опръскат с разтвор с дълготрайно остатъчно действие, но могат да се заложат и концентрирани препарати в различни части на помещенията за отглеждане.

Кой вид и марка репелент е удачно да използвате? Отговорът зависи от личните предпочитания на собствениците, в зависимост от това кое средство ще им бъде най-удобно да използват. Трябва да се помисли обаче и за комфорта и здравето на самите коне. Ето защо в никакъв случай не се допуска инсектизация чрез средства, предназначени за хора или за друг животински вид.

За да се избере конкретен вид репеленти, е необходимо да се вземе предвид предназначението и начина на отглеждане на конете. Някои разтвори губят свойствата си на открито, особено при изпотяване на коня, когато отблъскващите съставки губят своите свойства.

Този ефект е характерен за спрейовете, съдържащи етерични масла, например от лавандула. Ароматът на лавандулата се смесва с този на конската пот и действието му постепенно отслабва. За коне, прекарващи голяма част от времето на открито, и подложени на физическо натоварване, е необходимо да се потърси препарат с по-трайно отблъскващо действие.

Начинът на апликация също е от значение при избора на конски репеленти. Пудрите се нанасят по начин, който не травмира и плаши животните, но при тях има риск от попадане в очите, носа или устата, ако се работи в областта на главата. Лентите, вплитащи се в опашката и конската грива се понасят леко от по-кротките екземпляри, но тежестта им би могла да подразни по-младите жребци.

Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.