Масажни гелове за конеХранене, обучение и тренировки – това са само част от ежедневните грижи за елитни породи коне. Днес е прието, че най-добрата грижа за чистокръвните състезателни породи включва допълваща медицина под формата на спортен масаж. Като най-ефективен терапевтичен метод, масажът следва да се провежда преди и след тренировки и състезания. За максимален ефект се използват специални масажни гелове с различни свойства и състав.

Свойства и ползи от масажа

Болшинството масажни гелове, разработени за поддържане на скелетно-мускулната система на конете, са базирани на различни компоненти, защото и приложението на всеки от продуктите е различно. На първо място е важно да обърнем внимание на свойствата и ползите от масажа. Защо състезателните, а и работните коне, се нуждаят от подобен терапевтичен подход?

Макар масажните техники да варират в зависимост от уменията на терапевта/гледач, болшинството сесии са подобни на тези, провеждани за възстановяване и подготовка на професионалните атлети – мъже и жени. Сеансите продължават минимум един час и обхващат цялата външна мускулна система на коня и фасцията, която е изложена на интензивно натоварване.

Масажите помагат на конете да поддържат своя обхват на движение и гъвкавост. Те също така подобряват циркулацията на кръв и подобряват състоянието при травми и дегенеративни заболявания. Неслучайно масажната терапия се прилага като допълнение на конвенционалното ветеринарно лечение на възпалителни и дегенеративни заболявания на капсулата, хрущяла, сухожилията и костните стави.

Масажът въздейства не само на мускулно-ставната система, но и на храносмилателния тракт на животните. Състояния като колики, при които има повишена перфузия на стомашната лигавица се повлияват много добре от деликатно мануално въздействие. Важно е масажът на корема да бъде максимално лек и нежен, за да не се изтласкат бъбреците от внезапния приток на кръвен поток.

Спрямо състав и принцип на действие, различните масажни гелове за коне биват затоплящи и охлаждащи. Тези със затоплящ ефект са подходящи за лечение на възпалителни процеси на мускулите и сухожилията. След прилагането им с подходящата за конкретния случай масажна техника, се активира процеса по регенерация на хондроцитите.

Компонентите на отделни масажни гелове имат свойството да компенсират липсата на калций, помагайки по този начин за укрепване на костите и предотвратяване на счупвания и пукнатини. С прилагане на добър продукт, са нужни само три седмици активно лечение за пълно възстановяване на ставния хрущял. По-леките травми отшумяват в рамките на 5 до 7 дни.

Поддържащите терапии са идеалната превенция на контузии, инфекции и други заболявания при конете. Ето защо след всяка тренировка или езда, се препоръчва употреба на охлаждащ масажен гел, който да намали умората и напрежението в ставите, мускулите и сухожилията на краката на състезателния кон.

Затоплящите мехлеми с камфор, розмарин и арника, от своя страна са отлично решение за възстановяване и подобряване състоянието на възрастни животни, страдащи от скованост в ставите и мускулите. Топлината подобрява кръвообръщението в крайниците и дава нужния лечебен и успокояващ ефект при преумора и стрес.

Охлаждащите глини намират голямо приложение в коневъдството и особено в конните бази, където животните се занимават с активна състезателна дейност. Глината в много случаи е обогатена с камфор, и нанесена върху краката на коня отнема излишната топлина, предизвикана от тежките тренировки. Глината успокоява и облекчава разтеженията, но тя има и доказано превантивно действие срещу подобни травми.

Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.