Грижа за копитата на конеКонете са сред животните, отглеждани основно заради физическата им сила и способност да развиват висока скорост на сложни терени. Тежестта на коня се разпределя върху четирите му крака, като натоварването преминава през костите и стига до всяко от 4-те копита. Редовната и правилна грижа за копитата са основна дейност в коневъдните стопанства. Задължението е разпределено между стопаните и гледачите.

От какви грижи се нуждае копитният рог?

Конското копито, също както ноктите при човека, представлява рогово вещество, съставено от кератин и протеин. Тази част от конския крайник търпи непрекъснат растеж, което налага копитата да се подрязват и оформят редовно. Процедурата, изпълнена правилно е напълно безболезнена за животните. Наложително е да се прави на всеки 4 до 6 седмици.

Има съществена разлика в структурата и формата на задните и предни конски копита. Задните са по-тесни, поради което се нуждаят от подкови, които да облекчат натоварването върху копитния рог. Ежемесечната, а дори и по-често осигурявана грижа, включва подрязване и подковаване, осигуряващо допълнителна защита.

Подковаването улеснява поддръжката на конското копито, забавяйки неговото износване. Вклиняването на малки шипове (клинове) осигурява по-добро сцепление, поради което повечето коневъдни стопанства прибягват до този метод на поддръжка. Майсторът подковач е ангажиран не само с изпълнение на манипулацията, но и с редовен преглед за травми и други проблеми.

Копитата са ахилесовата пета на конете, тъй като са изложени на риск от механични травми и заболявания. Оставени дълго без адекватна грижа, грациозните животни окуцяват – често необратимо. Всяка нелечима куцота изпраща коня директно към кланицата, без значение дали се касае за млад жребец или за кобила, отглеждана с цел разплод.

Трябва да се знае, че всеки, дори на пръв поглед дребен проблем като камък, заседнал в копитото или подковата, ще причини силна болка на коня, а оттам е съвсем възможно да се получи и залежаване, водещо до редица други проблеми. Всяко накуцване задължава гледача да провери копитния рог за наранявания, а при невъзможност да се открие причината, е редно да се потърси помощта на ветеринарен лекар, защото може да се касае за заболяване или абсцес.

Конските копита са податливи на инфекции, които пък са склонни да прерастват в абсцеси. Проблемът се състои в трудните механизми за ранна диагностика, поради специфичната структура на копитния рог. Често инфекцията се развива под повърхността на външната обвивка, и по този начин остава незабележима дълго време.

За да се избегне инфектирането е нужно поддържане на идеална хигиена и дезинфекция на копитата с регламентирани препарати. Обработват се както крайниците на животните, така и подовите настилки в помещенията за отглеждане. За щастие, при навременна локализация на инфекции и травми, е възможно да се предприеме лечение, което обаче е по-скъпата и бавна опция.

Продуктите, осигуряващи ефективна и надеждна грижа за копитата на коне включват широк спектър от инструменти, препарати и консумативи. Сред тях са клещите за изрязване на излишната рогова тъкан, както и приспособленията за подковаване. Пазарът предлага много добри антибактериални разтвори, използвани и за превенция, и за лечение на инфекциозни огнища.

И понеже превантивните мерки са били винаги най-адекватното решение, можем да предоставим богата гама продукти за вътрешно и локално приложение, притежаващи свойството да заздравяват и защитават от поражения роговата тъкан на конските крайници. Работим с най-добрите съвременни разработки, получили одобрението на ветеринаро-медицинската гилдия и органите за санитарен контрол в животновъдните стопанства.

Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.