Фолио за тунели


Производството на някои нискостеблени растителни култури се базира на специфичен вид оранжерии. Тунелообразната им форма е най-удачно решение за малки по площ терени и дворни пространства. Полиетиленовото фолио за тунели е основен покривен материал за този вид конструкции. Ние можем да предложим богата гама покривни мембрани с отлични характеристики, дълъг експлоатационен период и достъпна цена.

Особености и приложение

Полиетиленовото фолио се използва често за покриване на ниски тунели, в които се отглеждат разсади, ягоди и други нискостеблени култури. В определени случаи фолиото е двустранно перфорирано, за да се осигури добра вентилация на растенията. Покривният филм се монтира върху еластични въжета, посредством които парникът се отваря чрез събиране на фолиото към билото на тунела.

За производство на разсад и други раннозреещи растения се използва специален вид полиетиленово фолио за тунели с дебелина 50 микрона. Това е прозрачен материал с добра светлопроводимост, който е допълнително подсилен с UV защита. Не прогаря под влияние на слънчевите лъчи и може да се използва няколко сезона. Периодът на експлоатация зависи от индивидуалните характеристики на продукта.

Благодарение на своята прозрачна структура, филмът за тунелни оранжерии е много подходящо решение при отглеждане на ранни зеленчуци, нуждаещи се от повече слънчева светлина в периода на вегетация. Някои марки фолиа за тунелно зеленчукопроизводство са обогатени и с друга специфична добавка – EVA (етиленвинилацетат).

EVA придава на полиетилена допълнителна гъвкавост, така че покритието да бъде по-удобно за монтиране и манипулиране. Добавката е напълно безопасна за културите и за околната среда, но същевременно е високо ценена от зеленчукопроизводителите, тъй като се улеснява значително развиването и покриването на насажденията.

Етиленвинилацетатът подобрява качеството на самото фолио, повишавайки не само неговата еластичност, но и устойчивостта му на различни метеорологични влияния. Тунелът става устойчив на силни ветрове, дъжд и големи температурни разлики. В зависимост от теглото на конструкцията и на начина на укрепване на фолиото, тунелът може да издържи на пориви на вятъра със средна до висока скорост.

Полиетилена за тунели се предлага под две форми – по размер, заявен от клиента или на цели ролки с ширина 2/300м. Теглото на стандартна ролка е около 29кг, като в 1 кг се съдържат около 20.83кв.м. покривно платно. От значение при монтажа е и посоката на полагане. Надписът „This Side Inside” трябва да бъде от вътрешната страна на тунела, за да се гарантират всички предимства на продукта.

Важно е да се знае, че при екстремно ниски температури, тунелите се покриват с два слоя полиетиленов филм, на разстояние 10 – 15см един от друг. Тази информация ще помогне на зеленчукопроизводителите да направят точни изчисления относно необходимите им количества. Двуслойните конструкции са препоръчителни за отглеждане на ранни култури.

За сезонно (лятно) отглеждане по-подходящ вариант е перфорираното полиетиленово фолио за тунели, осигуряващо добро проветрение на съоръжението. Перфорациите е желателно да бъдат с диаметър 1 – 1.5см, разположени на разстояние 20см. При резки застудявания е допустимо перфорираното покритие да се покрие с плътно такова с дебелина поне 25 микрона.

Тунелните полиетилени предпазват земеделските култури от измръзване, загниване (вследствие на проливни дъждове), от болести и от някои вредители, виреещи в почвата. Оранжерийното производство не отменя нуждата от профилактично обезпаразитяване на почвата. Такива мероприятия следва да се провеждат поне веднъж годишно, преди засаждане на разсада.

Виж още