Фолио за оранжерииЗеленчукопроизводителите прибягват към различни видове покрития за изграждане на оранжерийните си конструкции. Полиетиленовото фолио за оранжерии също има своите предимства, макар да не е най-здравият, устойчив и дълготраен материал. Той компенсира с по-ниската първоначална цена и с високата си еластичност, която го прави лесно приложимо, гъвкаво решение.

Приложение и предимства

Полиетиленовият филм намира широко приложение в оранжерийното зеленчукопроизводство. Фолиата от въпросния вид вземат участие в самата структура на съоръжението, но се използват с огромен успех и като почвени покрития за мулчиране. Във всяка от двете области на употреба, фолиото дава задоволителни резултати.

По отношение на качеството му като част от покривната конструкция на оранжерии, полиетиленовият филм превъзхожда останалите материали с ниската си цена и с лекотата си, заради която е по-лесен и удобен за монтиране. Това е гъвкав материал, с който се работи много по-лесно, когато конструкцията е с по-сложна геометрия и извивки.

Обикновеното найлоново фолио, използвано за покриване на оранжерии има обаче и редица недостатъци. Експлоатационният му период не би могъл да надвиши 2-3 години, и то при най-добрия условия на използване и поддръжка. Значително по-малко устойчиво е на механични въздействия и скъсване, като не бива да забравяме и неспособността му да предпази растенията от вредните UV лъчи.

По-голямо и значително по-рентабилно е използването на фолиа, които са UV стабилизирани. При правилна експлоатация и съхранение, работният им живот спокойно достига 3 години, а някои са с гаранционен срок от 7 – 8 години. Има значение и видът на стабилизатора. Покритията, стабилизирани с никел имат жълто-зеленикав цвят, показващ по-малка светлопропускливост. Цинк-стабилизираното фолио е с по-голяма прозрачност и с по-добри светлопропускливи свойства.

Мулчирането на почвата е прийом, приложим в много оранжерии. За целта се използват специални полиетиленови покривала, като един чудесен вариант е мулчиращото фолио с бял външен слой. Филмът осигурява по-добра осветеност на растенията, докато в същото време долният черен слой предпазва почвата от прегряване.

Двуслойният черно-бял филм има отлични характеристики по отношение на защитата от плевели, болести и паразити. Един от често срещаните проблеми в оранжериите са насекомите и по-конкретно белокрилката. Фолиата за мулчиране от полиетилен предпазват насажденията от плевели, афиди и белокрилка, позволявайки по-малко третиране с химически препарати.

Червено-кафявият мулч е друг вид фолио, използвано в оранжерии при ранно засаждане на домати. Кафявият долен пласт е с добри термични свойства, осигуряващ бързо загряване на почвата и по-добро развитие на кореновата система през периодите с по-ниски температури. Горният червен слой отразява конкретен спектър от слънчевата светлина, отговорен за по-бързото узряване на доматите.

Филмът с двуслойна червено-кафява структура може да ускори зреенето с 10 до 14 дни, при това търговският вид на зрелите плодове е значително по-добър, благодарение на участието на определен светлинен спектър в развитието им. Лекотата и гъвкавостта на такава покривка улеснява манипулациите и процедурите по поставяне и премахване. Същевременно се намаляват наполовина разходите за поливане.

В нашия каталог всеки зеленчукопроизводител ще намери подходящото за неговите цели и бюджет фолио за оранжерии. Предлагаме най-добрите съвременни разработки, отличаващи се с безупречни характеристики, добра адаптивност към всякакви условия и дълготрайна експлоатация. Разполагаме с покрития с различна плътност, широчини и дължина с изгодни за българските земеделски стопанства цени.

Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.