Фолио за мулчиране  • 161.00лв.

  • 366.00лв.

  • 434.00лв.
Стремежът към запазване на водния капацитет на почвата и подобряването на нейната водопоглъщателна способност нараства, поради климатичните изменения в последните години. Едно от решенията за ефективно земеделие е покриването на засадените площи с фолио за мулчиране. При нас ще намерите богата гама мулчиращи фолиа за оранжерийно производство и отглеждане на открито.

Приложение и особености на различните разновидности

Мулчирането на засадените площи е процес, който значително улеснява земеделието. Чрез създаване на изкуствена покривка, се намалява изпаряването на влагата, съдържаща се в почвата. Това позволява да се свият драстично разходите за поливане през сухите и горещи периоди, както и да се осигурят оптимални условия за отглеждане на различните земеделски култури.

Нещо повече, с полагането на мулчиращо фолио за пипер например, се ограничава поникването на плевели, а така става възможно да се се намали човешкия труд, като същевременно се поддържат насажденията в необходимото добро състояние. Ограничават се и болестите, като по този начин се намалява и нуждата от третиране на насажденията с химически средства.

Мулчиращите фолиа имат и други предназначения. Те помагат за повишаване на хумусното съдържание на почвената покривка, но най-често се използват за ограничаване на щетите от температурни колебания. Мулчът не позволява на корените на многогодишните и сезонните култури да измръзват при прекалено ниски нощни и сутрешни температури. По същият начин се предотвратява и прегряването по време на дневното слънцегреене.

Независимо дали за защита на почвите се използват отпадни материали от стопанската дейност или мулчиращо фолио с отоваряща на възможностите на земеделците цена, операцията по мулчиране следва да се изпълни при определени условия. Плевелите да бъдат почистени, а почвата обработена и напоена, за да се постигне максимален ефект от процедурата.

Мулчиращите покрития се делят на няколко разновидности, всяко с различно предназначение и свойства. Един от най-разпространените видове е черният полиетилен, който засенчва и по този начин спомага за поддържане на оптимална почвена влажност в периодите на засушаване.

Тъмната покривка създава също неблагоприятна среда за покълване на плевелите. Полиетиленовите черни фолиа са обикновено с ширина 1.7м, но с различни дебелини, започвайки от 15 микрона. Полагат се рано на пролет, след фрезоване на редовата ивица. По този начин успешно се спира развитието на болести, причинени от изпарение на почвената влага.

Полиетиленовото мулчиращо фолио за домати се предлага и във вариант с бял външен слой. Различното на тази разновидност е, че осигурява добра осветеност на растенията, докато долният черен слой продължава да предпазва почвата от прегряване по време на горещините. Този двуцветен филм е особено популярен в оранжериите. Плътността му е 25 микрона, а ефективността му позволява да се намалят с 50% разходите за напояване.

Червено - кафявото мулч фолио е друг тип филм, използван при ранното производство на домати. Тук отново имаме покритие, съставено от два слоя, като долният е в кафяв цвят и с добри топлинни характеристики. Червеният цвят на горния слой на фолиото не е избран случайно. Той има способност да отразява спектъра от слънчевата светлина, който помага за по-бързото узряване на доматите.

На пазара може да се срещне и трислойно мулч фолио със също много добра цена. Трите слоя се произвеждат поотделно по специална ко-екструдирана технология. Многослойните фолиа са обогатени с различни добавки, които повишават защитните свойства на мулча – срещу UV и IR лъчи, прах, вируси и мъгла. Характеризират се с висока ветроустойчивост и по-висок коефициент на преминаване на светлината.

Виж още