Мрежи против птици  • 0.00лв.

  • 0.73лв.

Мрежо-подобните покривала са все по-предпочитан метод на защита в селското стопанство. Те са достъпен, лесно приложим и дългосрочен метод за предпазване на насажденията от природни бедствия и вредители. Наред с тъкани, защитаващи от градушки, слани, насекоми, гризачи, пазарът за агро продукти предлага и разнообразие от мрежи против птици.

Видове и начин на използване

Птиците са едни от най-големите вредители в селското стопанство, поразявайки не само зрелите плодове, но и посевите, листата и цветовете на полезните култури. Независимо дали дейността на дадено стопанство включва засяване на семена или вкореняване на готови разсади, птичите ята, сформирани от някои видове пернати, са способни да унищожат стотици декари зеленчукови и овощни градини.

Обозначените специално като защитни мрежи против птичи инвации, са подходящи за опазване на всички видове земеделски култури, без значение от начина на отглеждане и вида – лехи, лозя, овощни градини и т.н. За разлика от химическите средства, мрежата е екологично чист и безопасен за хората и животните метод, който ефективно помага за увеличаване на добива и запазване качеството на отглежданите култури.

Мрежите за птици са изработени от полиетилен с висока плътност, стабилизирани допълнително с UV-агенти. Те са устойчиви на слънчеви лъчи и неблагоприятни атмосферни условия. Експлоатационният им живот достига над 7 години при добрите разработки. Предимство на мрежата е, че не лишава растенията от нужната им за вегетацията светлина.

Предпазните мрежи не засенчват покритите площи, но същевременно ограничават образуването на прашен слой върху стеблата, листата и плода. Нещо дори още по-важно – покритията са изтъкани така, че птиците да не се оплитат и нараняват от защитното съоръжение. Полиетиленовите мрежи против птици не отделят токсични вещества и са напълно безопасни за продукцията и околната среда.

Теглото на една стандартна мрежа е 15г./кв.м. , но има и по-леки варианти – 12г./кв.м. Произвеждат се с различни дължини и ширини – най-често 2 х 500 ширина и 4 х 250 дължина. Повечето специализирани магазини, какъвто е нашият, ги предлагат в различни ширини по размер, избран от клиента. Максималната ширина, която може да се поръча е 20м.

Освен супер леки и много здрави, мрежите, защитаващи земеделската продукция от птици, са и изключително лесни за поставяне. Те, за разлика от мрежите за защита от градушки не се нуждаят от специална конструкция, макар поставянето им върху циментови, дървени или метални колове да прави системата по-устойчива на бурен вятър и проливни дъждове.

Сред предимствата на мрежата, защитаваща земеделските насаждения от птиците, можем да изтъкнем:

  • Здрав и устойчив, UV-стабилизиран материал;
  • Негниеща пластмаса;
  • Финансово изгоден метод за опазване на реколтата;
  • Позволява преминаването на опрашващи насекоми;
  • Висока якост на опън и ниско тегло;
  • Лесна за поставяне и използване.

Трайността е това, което се отчита при всяка добра инвестиция, а мрежите против птици се изплащат още през първата година на използване. Инсталацията им е проста и лесна. Не изисква допълнителни работници и специални усилия. Предлагат се в различни цветове – от бяло до светло зелено и черно.

Действат като светлинен стабилизатор, модерирайки засенчването. По този начин предпазват цвета, листата и плода от слънчевия пригор, но същевременно осигуряват оптимална среда за добър растеж на растенията. Като се има предвид стойността на щетите, които птиците могат да нанесат върху посевите, инсталирането на мрежи е един доказано разумен избор.

Виж още