Мрежа против насекоми  • 0.73лв.

Определени видове инсекти са преносители на зарази, причиняващи сериозни сътресения в земеделските стопанства - спад в продукцията, деформация на плодовете и изсъхване на растенията. У нас все по-масово започват да се използват защитни полиетиленови мрежи. Качествената мрежа против насекоми е достъпно, лесно приложимо и доказано ефективно средство за защита на реколтата.

Характеристики и предимства

Борбата с насекомите в агро сектора доскоро включваше единствено химически средства за ограничаване на щетите върху земеделската продукция. Този метод с времето обаче се е доказал като не напълно ефективен, тъй като неправилната употреба, и още по-лошо злоупотребата с химически препарати води до резистентност към активното вещество. По този начин се обезсмислят инсектицидните мероприятия, които съвсем не са малък разход в големите стопанства.

Мрежите се предлагат в няколко разновидности. Общото между всеки вид мрежа за насекоми е, че е изработена по начин, който позволява на водата, използвана за поливане да преминава свободно, но в същото време не позволява на обилните дъждове да повредят реколтата. Предназначени са за многократна употреба и са едно екологично чисто решение.

Инсектицидните мрежи се използват масово при оранжерийно отглеждане на зеленчуци. Една от най-популярните в Европа разновидност е мрежата срещу доматен молец, която ефективно предотвратява навлизането на вредителя в оранжериите. В комбинация с двойни врати, мрежата защитава периметъра на 100%.

Листните въшки са друг паразит, който поразява декоративните растения и преди всичко розовите храсти. Производителите на цветя са задължени да защитят своята инвестиция, като заменят химическото третиране с много по-успешния метод на защита – мрежа срещу насекоми. Тя е просто механично препятствие, което по никакъв начин не оказва влияние върху вегетативната способност на културите.

Разработени са и специални видове мрежи за защита на земеделската продукция от оси и пчели. Те са особено полезни в лозарската индустрия, опазвайки гроздето от набезите на жилещите ципокрили. Когато гроздето е покрито, то е напълно недостижимо за осите и пчелите. Механичната бариера, за разлика от другите методи за отблъскване, не губи своята ефективност.

Мрежите за селското стопанство се изработват от UV-стабилизиран полиетилен, устойчив на слънчеви лъчи и неблагоприятни метеорологични влияния. Сред многобройните им предимства е и това, че не възпрепятстват ежегодните мероприятия по пръскане на лозята. Големината на отворите на съответните покривни тъкани е няколко милиметра, тоест, по-малка от тази на насекомите.

Мрежата от полиетилен е изтъкана по начин, непозволяващ разплитане в случай на скъсване на някоя от нишките. Употребата на тези защитни средства е краткосрочна. Поставят се в периода на зреене на гроздето и се свалят в деня на беритбата. При добра експлоатация и правилно съхранение, мрежите могат да се използват няколко години.

Защитата на културите с мрежа против насекоми е с ниска цена и висока ефективност. Полагането е различно спрямо вида на неприятеля и мястото на използване. В лозарските райони например, укрепването става посредством меки телени кукички, поставени на разстояние 1 метър една от друга, по една за горната и долната страна на мрежата.

Както лозарството, така и зеленчукопроизводството се нуждаят от ефективна защита срещу инсекти, която обаче да не възпрепятства достъпа на слънчева светлина и да не ограничава циркулацията на въздуха. Предлаганите от нас мрежи са здрави, устойчиви и с висока якост на опън, но същевременно меки, гъвкави и изключително леки. Те обхващат плода много внимателно, без да го нараняват.

Виж още