Мрежа против насекомиОпределени видове инсекти са преносители на зарази, причиняващи сериозни сътресения в земеделските стопанства - спад в продукцията, деформация на плодовете и изсъхване на растенията. У нас все по-масово започват да се използват защитни полиетиленови мрежи. Качествената мрежа против насекоми е достъпно, лесно приложимо и доказано ефективно средство за защита на реколтата.

Характеристики и предимства

Борбата с насекомите в агро сектора доскоро включваше единствено химически средства за ограничаване на щетите върху земеделската продукция. Този метод с времето обаче се е доказал като не напълно ефективен, тъй като неправилната употреба, и още по-лошо злоупотребата с химически препарати води до резистентност към активното вещество. По този начин се обезсмислят инсектицидните мероприятия, които съвсем не са малък разход в големите стопанства.

Мрежите се предлагат в няколко разновидности. Общото между всеки вид мрежа за насекоми е, че е изработена по начин, който позволява на водата, използвана за поливане да преминава свободно, но в същото време не позволява на обилните дъждове да повредят реколтата. Предназначени са за многократна употреба и са едно екологично чисто решение.

Инсектицидните мрежи се използват масово при оранжерийно отглеждане на зеленчуци. Една от най-популярните в Европа разновидност е мрежата срещу доматен молец, която ефективно предотвратява навлизането на вредителя в оранжериите. В комбинация с двойни врати, мрежата защитава периметъра на 100%.

Листните въшки са друг паразит, който поразява декоративните растения и преди всичко розовите храсти. Производителите на цветя са задължени да защитят своята инвестиция, като заменят химическото третиране с много по-успешния метод на защита – мрежа срещу насекоми. Тя е просто механично препятствие, което по никакъв начин не оказва влияние върху вегетативната способност на културите.

Разработени са и специални видове мрежи за защита на земеделската продукция от оси и пчели. Те са особено полезни в лозарската индустрия, опазвайки гроздето от набезите на жилещите ципокрили. Когато гроздето е покрито, то е напълно недостижимо за осите и пчелите. Механичната бариера, за разлика от другите методи за отблъскване, не губи своята ефективност.

Мрежите за селското стопанство се изработват от UV-стабилизиран полиетилен, устойчив на слънчеви лъчи и неблагоприятни метеорологични влияния. Сред многобройните им предимства е и това, че не възпрепятстват ежегодните мероприятия по пръскане на лозята. Големината на отворите на съответните покривни тъкани е няколко милиметра, тоест, по-малка от тази на насекомите.

Мрежата от полиетилен е изтъкана по начин, непозволяващ разплитане в случай на скъсване на някоя от нишките. Употребата на тези защитни средства е краткосрочна. Поставят се в периода на зреене на гроздето и се свалят в деня на беритбата. При добра експлоатация и правилно съхранение, мрежите могат да се използват няколко години.

Защитата на културите с мрежа против насекоми е с ниска цена и висока ефективност. Полагането е различно спрямо вида на неприятеля и мястото на използване. В лозарските райони например, укрепването става посредством меки телени кукички, поставени на разстояние 1 метър една от друга, по една за горната и долната страна на мрежата.

Както лозарството, така и зеленчукопроизводството се нуждаят от ефективна защита срещу инсекти, която обаче да не възпрепятства достъпа на слънчева светлина и да не ограничава циркулацията на въздуха. Предлаганите от нас мрежи са здрави, устойчиви и с висока якост на опън, но същевременно меки, гъвкави и изключително леки. Те обхващат плода много внимателно, без да го нараняват.

✅ Срещу кои видове насекоми са ефективни вашите мрежи❓

Мрежите от полиетилен са налични в множество варианти, отличаващи се по големината на отворите. Масово използваните разновидности са еднакво ефективни срещу доматения молец и срещу листните въшки. Те предпазват насажденията и от някои фунгициди като брашнестата мана.

✅ Върху каква конструкция се укрепват мрежите❓

Защитните системи, изпълнени с PE мрежи се изграждат върху няколко вида конструкции – дървени струговани колове, бетонови колове от напрегнат бетон или метални колци с антикорозионно покритие. В каталога ни ще намерите богат асортимент от подходящите укрепващи елементи.

✅ Защо мрежата е по-добър вариант от опръскващите мероприятия❓

Има много причини да изберете мрежите, вместо различните видове химични разтвори. На първо място с тях е възможно да се развива еко и био земеделие, без наличие на опасни за здравето химикали в готовата продукция. Отпада и карантинният период след опръскване, което позволява на стопаните да събират реколтата по всяко време. Мрежата освен това изисква еднократна инвестиция на средства, докато защитните препарати се набавят през целия период на отглеждане.
Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.