Лозарски колове  • Цена по запитване

  • Цена по запитване

  • Цена по запитване
Отглеждането на специални гроздови сортове е скъпа и трудоемка задача. Лозята търпят неколкократни годишни обработки, за да се гарантира събирането на добра реколта. И докато в миналото лозарите са отглеждали гроздето върху самоделни конструкции, то днес в големите лозови масиви се използват телени конструкции, свързани  чрез железобетонни или друг вид лозарски колове. В каталога ни ще намерите укрепващи системи за лозя от висококачествени, здрави и дълготрайни материали.

Предназначение и качества

В миналото в много винарски региони, лозите са били отглеждани без подпиране. Този метод обаче се е доказал като нерентабилен, понеже са били нужни множество операции по превръзване на растенията на плитки, за да не се прекършват от вятъра и падат на земята. Постепенно в лозарството са въведени различни типове укрепителни структури, носеща част на които са били различни видове колове.

В по-малките лозарски масиви и в частните градини се използват обикновени дървени подпори за свързване на теловете. Изложени на влага и неблагоприятни атмосферни влияния, техният живот е бил твърде кратък, за да се говори за финансова рентабилност. Днес пазарът на земеделски пособия и конструкции предлага широка гама лозарски подпори – бетонни, от импрегнирана дървесина, от поцинковани метални профили и др.

Дори лозя, където се практикува подпиране на леторастите на единичен кол залагат на качество и дълготрайност. Коловете осигуряват по-добро разпределение на топлината и проветрение на лозите и предпазват леторастите от прекършване под напора на ветровете и дъждовните порои.

Коловете също така дават възможност за по-лесно обработване на земята, но не бива да се подценява и ролята им в задаване посока на растежа. За подпиране на лозите се използват колове с различни размери по отношение на дължина и дебелина. Обикновено се използват дървени подпори с дължина 1,80 до 2.0 м, от която 30 см се забива в земята. Дебелината им е от 4 до 7 см. След загниването на долната част на коловете, тя се отстранява и отново се изострят.

Функционалността на кола формира стабилността на цялата редица в лозовия масив, ето защо производителите бързо разбират, че е по-рентабилно да инвестират в качествени, функционални и дълготрайни лозарски колове. Те улесняват механичните операции, включително събирането на реколтата.

От избора на материалите зависи дали ще бъде максимално добре изпълнено фиксирането на тела към коловете. Тази операция се изпълнява много по-качествено на подпорни колони, произведени от напрегнат бетон, тръби от неръждаема стомана или от механично отрязана дървесина, импрегнирана чрез потапяне във вана за по-висока устойчивост на загниване.

Профилираните поцинковани лозарски колове, както и предварително напрегнатите от бетон, се смятат за едни от най-дълготрайните. Цената им е значително по-висока от тази на дървените, но по-дългият период на използване ги прави по-изгоден вариант в дългосрочен план. Подпорите от поцинкована стомана са по-удобни при изграждане на конструкцията. На върха си имат наклонен разрез, който позволява тела да се заключи без допълнителни аксесоари.

Пазарът предлага също варианти от PVC и фибростъкло. Суровият PVC материал е допълнително закален, което го прави максимално устойчив на лоши метеорологични условия. Имат добра гъвкавост и оптимална ефективност. Коловете от фибростъкло са също здрави и трайни. Произведени са посредством метод, познат като пултрузия и се предлагат с диаметър 6.8, 10 и 12мм.

Виж още