Дървени струговани колове  • 3.80лв.

  • 5.20лв.

  • 4.60лв.

  • 5.70лв.
Собствениците на овощни градини и лозя все по-често избират качествените дървени колове за укрепване на овошки, фиданки, лози и декоративни дървета. Този тип поддържаща конструкция има редица предимства, сред които е и изгодната цена. Коловете, предлагани от нас са изработени от импрегнирана иглолистна дървесина, тоест устойчиви са на влага и други неблагоприятни климатични влияния.

Качества и ползи от употребата

Укрепващите струговани колове, предназначени за овощарство и лозарство се произвеждат от иглолистна дървесина, която е лек и удобен за работа материал. Не изискват особени усилия при пренасяне и монтаж, а освен това са обработени по начин, който ги прави подходящи за външна употреба. Процесът по трайно импрегниране чрез потапяне във вана удължава драстично експлоатационния им живот.

Импрегнирана, дървесината става максимално устойчива на намокряне, загниване, дървояди и контакт с почвената влага. Предполага се многогодишно използване при правилна експлоатация и съхранение. Поставят се с лекота в земята дори на значителна дълбочина, благодарение на машинно заострения връх в процес на струговане.

Стругованите дървени колове са с достъпна цена и се изработват със стандартна дължина 2м и диаметър 6см. Приложението им в отглеждането на плодни и декоративни дървета е много широко, но все повече земеделци ги използват и за изграждане на подпорни конструкции за опъване на мрежа при производство на краставици, домати, бобови култури, малини и др.

Предимствата на подпорните дървени колове включват:

  • Безопасен за почвата и растенията материал;
  • Лесни за пренасяне и монтаж;
  • Ниска степен на нагряване – не отдават поетата топлина в почвата;
  • Предотвратяват развитието на болести, вследствие отделяне на топлина;
  • Не променят вкусовите качества на гроздето, за разлика от бетоновите и метални подпори.

Естествената дървесина е екологично чист материал, който не отделя химични субстанции в почвената покривка. Това е причината да са предпочитани в лозарството, където вкусът и качеството на винените и десертните сортове грозде са от съществено значение. Според редица проучвания, металните и циментови колове влошават вкусовите качества на гроздето, а от там и качеството на произвежданото от тях вино.

Топлината е нужна на растенията, но при по-интензивно затопляне, почвата става благоприятна среда за развитие на множество заболявания по овошките и лозовите култури. Металните конструкции и подпори отделят голямо количество топлина, акумулирана под въздействие на слънчевите лъчи. Тази топлина би могла да окаже негативно въздействие на корените и да доведе до прегряване на някои части от растенията.

Дълготрайната употреба е това, което доскоро накланяше везните в полза на коловете от бетон и метал. С трайното импрегниране, дървените стават значително по-конкурентни на другите разновидности, като не бива да забравяме, че лекотата им е характеристика, заложена по начало. В овощните градини и лозарските стопанства изготвянето на подпорни конструкции е сложен и трудоемък процес. Лекотата (около 3кг/1бр.) е качество, от което стопаните се нуждаят.

В заключение трябва да изтъкнем, че импрегнираните дървени колчета са с многократно по-ниска цена, в сравнение с тази на подпорите, изработени от други материали. Когато се касае за проекти, изискващи употребата на голям брой подпори, стойността на инвестицията е от огромно значение.

Освен в лозарството и овощарството, коловете ни могат да се използват също за изграждане на временни и постоянни ограждения в животновъдни стопанства, за създаване на декоративни конструкции, в ландшафтни проекти по озеленяване, за изграждане на детски игрални площадки и др.

✅ От какъв вид дървесина се изработват стругованите ви колове❓

За да бъдат максимално леки и удобни за монтаж и транспортиране, коловете се изработват от чамов материал. Макар и изключително леки, те имат висока устойчивост на натоварване. С тях могат да се изпълнят множество системи за ограждане и защита от природни явления и вредители с максимална лекота на монтажа и демонтажа.

✅ Какъв е експлоатационния период на дървените колове❓

Експлоатационният период на дървените струговани колове е фабрично завишен чрез импрегниране под високо налягане чрез вакуум. Това е процес, при който на дървесината се придава изключителна устойчивост на загниване вследствие на влагата. Закупените от нас колове от чам могат да се използват до 10 години при правилна експлоатация и съхранение.

✅ Стандартно ли са оразмерени всичките ви колове❓

Да. Дървените ни колове са изработени съобразно установения промишлен стандарт. Предлагаме два модела колове – с диаметър ф6 (60мм) и ф8 (80мм), съответно с дължина 1.25м и 1.50м.
Виж още