Птицегони • 2,700.00лв.

 • 3,320.00лв.

 • 1,111.00лв.

 • 1,220.00лв.

 • 168.80лв.

 • 1,790.00лв.

 • 173.00лв.

 • Цена по запитване

 • 40.00лв.

 • Цена по запитване

 • Цена по запитване

 • Цена по запитване
Едно от най-ефективните средства за борба с нашествието на птици са уредите, поставени под общото наименование птицегони. В тази класификация влизат множество разработки, отличаващи се по предназначение (вид на птиците, срещу които действат), обхват на действие, принцип на работа и захранване. Кой е идеалният птицегон за вашите нужди? Ето как би следвало да определите:

Срещу коя биологична разновидност ще противодействате?

Изборът на птицегон е най-удачно да се направи след консултация със специалист, въпреки, че голяма част от уредите на пазара са с предварително указано предназначение – за врабци, гълъби, скорци, сойки, чайки, кълвачи и т.н. От значение е апаратът да е предназначен за конкретния вид птици, защото различните модели използват звук с различна дължина на вълната.

Аудио-сигналите, използвани от птицегоните биват два вида – био и ултразвук. Първата разновидност е приложима в гъсто населени райони и в сгради, тъй като ултразвукът е недоловим от човешкото ухо. Дължината на звуковата вълна е доловима от птиците обаче. Тя ги прогонва, създавайки у тях неприятно усещане.

Био звуците, използвани от някои птицегони са всъщност записи на хищни птици и животни, които са естествен враг на конкретния птичи вид. За птиците звукът издаван от уреда е сигнал за реална опасност, което ще ги накара не само бързо да се преместят от рисковата зона, но и да избягват да я посещават за дълъг период от време.

Обхват на действие

Различните видове и марки птицегони имат различен обхват на действие, затова е важно видът на устройството, което ще се използва да отговаря на набелязаните цели. Тук от значение е видът на звуковия сигнал, а не толкова този на птичата популация. Един апарат, излъчващ ултразвуков сигнал не би бил ефективен в големи по площ земеделски стопанства и овощни градини.

По същия начин, уредите за прогонване на птици с био сигнал са неприложими в градска среда и населени райони, тъй като шумът, излъчван периодично от тях ще стряска и нарушава спокойствието на хората, селскостопанските животни и домашните любимци. Те са по-удачен вариант за защита на земеделски площи, като за максимален ефект в големи по мащаб райони се използват мощни говорители, чийто звуков диапазон покрива цялата територия.

Начин на захранване

Има три вида птицегони според начина на захранване – електрически, на батерии и фото соларни. Всяка разработка има своите предимства и недостатъци, затова е важно да се избере апарат, чиято непрекъсната работа да е най-лесно осъществима. Например за частни домове и сгради, устройствата, включващи се в електрическата мрежа са доста добро попадение. Могат да се оставят в работен режим за дълги периоди от време, защото са икономични консуматори на енергия.

За местата, където липсва възможност за директно захранване на птицегона, моделите с батерии са идеален вариант. Те са лесни за преместване поради липсата на окабеляване, така че позицията им може да се променя периодично. Обикновените батерии обаче се нуждаят от периодична подмяна, затова използването на такъв апарат е удачно само на места, които се посещават редовно, ако не постоянно.

Устройствата с фотосоларна батерия са идеални за био защита на открити пространства. Единствено условие към тях е да бъдат поставени на места, които са продължително огрявани от слънцето, за да се гарантира непрекъснатата им работа. Предимството им е, че не се нуждаят от поддръжка. През деня батерията им се зарежда, осигурявайки непрекъсната работа в нощен режим.

Виж още