Млечно такси  • Цена по запитване
Храненето на телетата в големите млекодобивните комплекси е свързано с тежка физическа работа, налагаща придвижване на товари с тегло над 100 кг. няколко пъти на ден. За да помогнат на животновъдните да се справят с тежките предизвикателства, големите производители в агро сектора разработиха автоматизираната система за хранене Млечно такси. При нас ще намерите множество вариации на тази разработка, подходящи за малки, средни и големи стопанства.

Характеристики и свойства на системата

Млечните таксита представляват автоматични хранилки за телета, чрез които на животните се подават мляко и млекозаместители. Тази техническа разработка има пряко въздействие върху развитието и доброто здравословни състояние на телетата, предоставяйки им хранене, сходно с това в естествени условия. Дажбите се подават на малки порции, но максимално често.

За да се постигне оптимален растеж и физическо развитие, бъдещите млечни крави се нуждаят от редовно и пълноценно хранене. За целта е необходимо млякото не само да се доставя редовно, но и да бъде с подходяща температура и концентрация, за да се стимулира храненето, без да се повишават разходите за труд.

Хранилката тип млечно такси е с триколесна мобилна конструкция. Триколката се справя с всякакви терени, включително стъпала, наклони, неравности и заснежени/заледени участъци. Оборудвана е с автоматична спирателна система за безопасно паркирани дори под наклон. Задвижващият модул е с изключително малък завъртащ кръг, предлагащ безапелационна маневреност.

Системите млечно такси са с функционален дизайн и доказано работеща конструкция. С този тип съоръжения могат да се нахранят до 30 телета в рамките на само 11 минути. Мощното електрическо задвижване на триколката позволява да се избере скорост, адаптирана към тази на хода на оператора. Налична е непрекъснато променлива трансмисия с предна и задна предавка.

Гумите на млечните таксита, произведени от престижни компании като немската Urban, имат сърцевина от високоеластичен материал. Те не се пълнят с въздух както стандартните, поради което са неподатливи на спукване. Самото им тегло спомага за стабилизиране на количката на всякакъв терен. Това намалява драстично нуждата от поддръжка.

За бързо и оптимално подгряване на млякото, автоматичната хранилка от висок клас използва нагреватели с капацитет 150 литра, с малка (3kw) и голяма (6kw) отоплителна мощност. Контролният панел е прост и лесен за отчитане. Всички важни данни като състояние на заряда на батерията или действителна температура на млякото се извличат за секунди.

Уредите предлагат 3 различни начални времена (сутрин, обед, вечер) за загряване на мляко. 2-степенната бъркалка е проектирана за бавно и нежно разбъркване на пълномаслено мляко и млекозаместители в процес на подгряване. Вграденият таймер осигурява интервали, които предотвратяват загаряне на млякото.

Млечният резервоар е друг важен компонент на системата млечно такси, който е проектиран много внимателно. Неподлежащата на повреждане и разрушаване релефна скала помага за точното отчитане на количествата подадена храна. Дозирането на дажбите е максимално прецизно. Програмират се до три различни количества, като след издаване на предварително зададената доза, потокът от мляко автоматично се спира.

И след като хигиената е от съществена важност при хранене на телета, млечното такси е разработено за максимално лесно почистване. Водата, предназначена за почистване, която циркулира в маркуча почиства както самия маркуч, така и контейнера и дюзата на помпата отвътре. Цената на такова съоръжение е напълно оправдана, предвид големите финансови разходи, които то спестява на животновъдните стопанства.

Виж още