МлекозаместителиЖивотновъдните стопани от сектор говедовъдство са принудени да вземат адекватни решения относно управлението на млекодобива и храненето на телетата. Колебанието се простира между две възможности за хранене - с краве мляко или млекозаместители. Майчината кърма и най-вече коластрата са ключови за изграждане на силен имунитет, но заместителите на млякото също имат своите предимства.

При нас ще намерите най-добрите изкуствени храни, с пълноценен състав и достъпна цена.

Ползи от млекозаместващото хранене

Млекозаместителят, противно на мнението на много фермери се явява по-пълноценна и балансирана храна за новородените животни. Млечните ферми се фокусират върху добива на високи количества мляко с високи нива на мазнини и протеин. Данните обаче сочат, че високият млеконадой е свързан с понижени нива на витамини и микроелементи, участващи в хранителния режим на телето.

Непълноценната храна, подадена под формата на майчина кърма не може да задоволи нуждите на телетата по отношение на важните микронутриенти. Приемайки по-малки от необходимите количества витамини А, Е, D3 и поне 6 от 8-те витамини от група В, животните са поставени в риск от анемия, слаб имунитет и недоразвита костна система.

Балансираните и правилно дозираните за различните възрасти млекозаместители доставят нужните количества желязо, цинк, манган и мед, така че да не се налага на стопаните да ги добавят допълнително в храната. Минералите и витамините са важни имуностимулатори, без които се понижава и ефективността на ваксините. По този начин телето става податливо на зарази и заболявания.

Факт е, че дори при спазване на нормите за хигиена, в кравето мляко могат да се развият бактерии като Ешерихия Коли, Салмонела и микоплазма, които дори процеси като пастьоризацията не могат да убият. Наличието на същите микроорганизми в качествените млекозаместители е изключено. Всеки етап от тяхното производство е изпълнен съобразно изискванията за добри хигиенни практики.

При възникнали сред кравите мастити, ветеринаро-медицинските грижи включват антибиотично лечение. Майчината кърма, в която има наличие на дори малки дози антибиотик, е крайно неподходяща особено за женските телета. Редовното приемане на даден препарат би могло да доведе до резистентност и по този начин до неефективно лечение със същия антибиотик в зряла възраст.

Не бива да пренебрегваме и икономическата изгода от храненето с млекозаместители. Цената на качествен сух продукт е по-ниска от продажната цена на кравето мляко, ако се вземе предвид, че 6.5 литра млечна маса с масленост 3.4% излиза по-скъпо от 1кг. млекозаместител.

Изкуствената храна позволява също да се прецизират дажбите, като се дава точно такова количество, каквото е нужно в конкретния етап от развитието на телето. Хранените с млекозаместващ продукт приплоди наддават по-бързо на тегло от оставените да бозаят, защото получават нужната им дажба, без риск от недохранване.

Млекозаместителите са разработени така, че да доставят необходимите вещества на малките животни през целия им период на развитие. Предлагаме продукти за ранно захранване, които могат да се включат още в най-ранните етапи на самостоятелно хранене. Заместващите храни за телета включени в каталога ни могат да се използват с всички системи и приспособления за хранене.

В състава им влизат добавки за антидиарийна защита, както и специални вкусови подобрители, стимулиращи теленцата да бозаят. В състава на добрите ни млекозаместители влизат суроватъчен и соев концентрат. Не присъстват ГМО суровини. За да се адаптира храносмилателния тракт на животните към новата храна, температурата ѝ трябва да бъде 40 – 42 градуса.

Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.