Къщички за телета (иглу)Зимният период е време на солиден прираст в кравефермите. Новородените говеда следва бързо да се настанят в самостоятелни помещения, където да им бъдат осигурени необходимите грижи. Специално проектираните за студено отглеждане къщички за телета тип иглу са най-добрият вариант за създаване на здрава и устойчива на заболявания популация. Предлагаме разнообразие от индивидуални и групови иглута на изгодни цени.

Характеристики и изисквания към тях

Индивидуалната къщичка се разполага на открита площадка, по възможност на закътано място и в непосредствена близост до краварника. В нея телето се отглежда в следващите два месеца, като през цялото време са му осигурени храна, вода и светлина. Добре пригодените къщички имат добра вентилационна система, за да се ограничи течението.

С отворен или затворен вход? И двата варианта имат своето приложение в различни ситуации. Например, къщичките без предна стена позволяват на укрепналите вече животни да излизат свободно във воалиерата, докато затворените предпазват телетата в първите дни след тяхното раждане.

Основните изисквания към индивидуалните къщички за телета иглу касаят както формата на конструкцията, така и материалите. По-евтините иглута се изработват от пластмаса със стъклени нишки, докато най-качествените се правят от фибростъкло (GRP), получено на базата на полиестерни смоли. Този материал е ударо и UV устойчив с максимално дълъг живот при всякакви климатични условия.

Относно дизайна на конструкцията, изискването гласи, че съотношението между дължината и широчината трябва да бъде 2:1, тоест при дължина 2 м, широчината следва да е поне 1 м. Височината на иглуто в предната и задна част е също различна – 1.20 м в предната част и 1.10м в дъното. Желателно е да се използват уреди за регулиране на температурата, за да няма претопляне и измръзване на малките.

Къщичките за телета нямат подова стена. Укрепват се директно на открита площадка, като дъното се застила със слама. Желателно е сламената постеля да се сменя редовно, за да се осигури чиста среда за телето. Гладкото покритие на къщичката е от значение за добрата хигиенна практика, позволявайки лесно и щателно почистване.

Отглежданите в сурови зимни условия телета се нуждаят от плътна сламена постеля, а в някои случаи може да се добави и водонепроницаемо палто. При обилни снеговалежи, входът се затваря и се предпазва от проникването на сняг и вода. Външният участък (воалиера) трябва също да осигурява комфорт на животните. 1.20 х1.80м ширина/дължина е оптималното пространство, което воалиерата трябва да осигурява.

Храненето на телето в иглу е също обект на редица изисквания. На всяко теле е редно да се осигури индивидуална кофа с биберон с мляко или млекозаместител. За да се избегне изстиване на течната храна и водата, е желателно да се използва специализирана апаратура, която да поддържа подходяща температура на течностите или млечно такси.

Самостоятелните къщички за телета тип иглу и като цяло студеният метод на отглеждане се сочи за един от най-подходящите, за да бъде новата популация силна и устойчива на заболявания. Методът е обект на редица изследвания, показващи, че гледаните по този начин животни имат по-гъста и лъскава козина и по-едро телосложение.

Имаме готовност да предложим удачен вариант, спрямо нуждите и изискванията на всяко стопанство, занимаващо се с говедовъдство, както и възможност да се вместим във всеки бюджет.

Виж още

Няма добавени продукти в тази категория.Няма добавени продукти в тази категория.