Везни  • Цена по запитване
Точното определяне на теглото на отглежданите в една ферма животни, е от съществено значение за редица операции, които трябва да бъдат предприети в определени срокове. Отдавна вече животните не се теглят „на око” – метод, който е напълно неефективен при формиране на хранителни и лекарствени дажби. Животновъдните комплекси се нуждаят от прецизни и удобни за използване електронни везни, каквито ние сме се погрижили да им предоставим.

Предназначение и свойства

Средствата за претегляне на живи животни днес са разработени под формата на платформени везни със затворена чрез решетки конструкция. С тях бързо, лесно и с максимална точност се определя теглото на отглеждания добитък по начин, който не стресира животните и не изисква участието на голяма част от обслужващия персонал. С операцията спокойно се справя един човек.

Измерването на теглото е необходимо, за да се направи адекватна преценка относно вида на храната и нейното количество при хранене на малките телета. Електронните везни помагат да се подобри репродуктивната схема в стопанството, като се определи подходящото време на чифтосване. С тяхна помощ може да се разбере дали дадено животно се нуждае от допълнителна храна, както и да се следи здравословното състояние на добитъка.

Финансовите печалби са основна цел на животновъдните ферми, поради което е необходимо да се планират правилно основните процеси като заплождане и продажба. Кантарът дава възможност да се избере точният момент за конкретната операция, поради което се смята, че той е важна част от инструментите за управление.

Съвременните електронни кантари се предлагат във вид на универсални съоръжения, подходящи за всички видове стопански животни. Те разполагат с платформа, на която животното се качва самостоятелно, за да бъде претеглено, както и сензори за тегло и индикатори, които в голямата си част са водоустойчиви, за да бъдат приспособими към средата и санитарно-хигиенните мерки.

Точността на измерване при новите мерителни системи е +/- 1%, докато отклоненията, които могат да се получат при измерване на око са от 10 до 20%. Специализирана техника днес предлага множество възможности. По-простите устройствата показват единствено теглото на животните, докато комплексните разработки дават възможност за запазване на данните от претеглянето на всяко животно и създаване на програми за изчисление на дневния прираст.

Животинските везни се предлагат с различни размери и капацитет, като много от уредите са с универсално приложение и могат да се използват за теглене на кози, овце, свине и др. Размерът на клетките варира от 50 х 60см. до 4 х4 м., а измерващият им капацитет е в стойности от 100 кг до 5 тона.

Клетките са оборудвани със свалящи се бордове за по-лесно позициониране на животното преди претегляне. Електронната система за изчисления и измерване се захранва от вграден акумулатор. Възможно е свързване на везната към компютър, както и радиокомуникация в диапазон 400 MHz.

Съвременната агро апаратура от въпросния вид използва големи течно-кристални дисплеи с оптимална големина на символите, улесняващи отчитането на показанията. Всички везни, включени в каталога ни са с метрологична заверка и с маркировка CE, показваща съответствие с европейските директиви за качество. За изработка на клетките и платформите са използвани здрави метални сплави с антикорозионно покритие. Подлежат на почистване и дезинфекция.

Виж още